Hlavní obsah

Zakladatele firmy na vadné prsní implantáty urgentně hledá Interpol

Paříž

Interpol pátrá po zakladateli firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), která vyráběla závadné prsní implantáty. Na internetové stránce Interpolu se uvádí, že je Jean-Claude Mas hledán v Kostarice kvůli ohrožení zdraví v souvislosti s vadnými implantáty. PIP, již Mas založil roku 1991, zanikla loni. Na 90 procent jejích produktů se vyváželo, nejčastěji do Latinské Ameriky a západní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečné prsní implantáty byly vyrobeny ze silikonu nevhodného pro umístění do těla.

Článek

Mas podle agentury Reuters neopustil Francii a zdržuje se v jihofrancouzském departementu Var.

Podle BBC byly vydány dva zatkyče na Mase, oba s nejvyšší prioritou.

Výrobky firmy PIP se vyvážely do více než 65 zemí. Desetitisíce žen tak podle AFP dostaly namísto zdravotně nezávadných produktů vadné implantáty z průmyslového silikonu, který se používá na počítačové součástky nebo v elektronice či jako výplně matrací.

Testy prokázaly, že implantáty nemohou vyvolat rakovinu, ale mohou prasknout. Gel pak může u některých žen vyvolat alergickou reakci.  Proto Francie doporučila 30 000 Francouzkám, aby si je nechali jmout. V Británii podobné doporučení úřady nevydaly, i když tam má tyto implantáty 40 000 žen.  [celá zpráva]

Ženy v některých zemích již zažalovaly kliniky, které jim implantáty voperovaly. Francouzská vláda doporučila, aby se ženám s těmito implantáty nabídlo jejich odstranění. A to preventivně i v případě, že s implantáty nemají žádný problém.

Nebezpečné implantáty jsou i v ČR

Jak už Novinky dříve informovaly, firma vyvážela implantáty i do České republiky. [celá zpráva].

Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFSSAPS) loni na jaře upozornila, že voperované implantáty PIP nezvykle často praskají, a pozastavila jejich používání a vývoz. Státní úřad pro kontrolu léčiv pak vydal doporučení, aby se dále neužívaly.

Vyšetřovatelé podezřívají již zaniklou firmu, že používala nekvalitní silikon s cílem ušetřit milion eur ročně.

"Nebylo dosud zjištěno, že by ženám s implantáty značky PIP hrozilo větší nebezpečí rakoviny než ženám s jinými prsními protézami. Ovšem je prokázáno, že u těchto implantátů (PIP) je riziko protržení a že dráždivé účinky jejich gelu mohou vést k zánětům, což ztěžuje odstranění implantátů," uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám