Hlavní obsah

Čtyři poslanci KSČM odmítli vzdát hold Havlovi

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři komunističtí poslanci, mezi nimi místopředseda strany Stanislav Grospič, včera ve Sněmovně odmítli podle zjištění Práva uctít památku zesnulého prvního českého prezidenta, disidenta a dramatika Václava Havla. Svůj postoj oznámili ráno na jednání klubu, kterému nezbývalo než ho vzít na vědomí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanci vzdali hold Václavu Havlovi

Článek

Jak zjistilo Právo, kromě Grospiče se odmítli piety zúčastnit i šéfka pražských komunistů Marta Semelová a expředseda strany Miroslav Grebeníček. Překvapením je, že se mezi jmény, která zosobňují stalinistické křídlo KSČM, objevil i poslanec Pavel Hojda.

„Řekli nám, že se nezúčastní, že k tomu mají své osobní důvody, které jsou nepřekonatelné. Dodali, že zúčastnit se by proto bylo pokrytecké,“ popsal v úterý Právu jednání klubu jeden z poslanců KSČM s tím, že „čtyřka“ nakonec skutečně na smutečním aktu za Havla ve Sněmovně přítomna nebyla.

Klub podle poslance nemohl v takové situaci nijak zasáhnout, tedy například čtyři své členy k účasti na pietě přimět. „Klub to jen vzal na vědomí, protože je nemůže nutit,“ dodal zdroj.

Docházka se nekontrolovala

Bývalý místopředseda komunistů Jiří Dolejš řekl Právu, že klub v úterý ráno rozhodl, že jako takový na pietní akt dorazí s tím, že se nebude kontrolovat docházka. „Projednali jsme to, většina z nás podepsala i kondolenční listinu,“ dodal Dolejš bez podrobností.

Grebeníček, kterého se Právo chtělo zeptat na podrobnosti, pouze sdělil, že právě jede vlakem. „Tak jindy,“ prohlásil a ukončil hovor.

Podle zdroje z jednání se v klubu KSČM neřešila otázka účasti na středeční smuteční akci ve Vladislavském sále Hradu, která se koná dopoledne, a promluví na ní prezident Václav Klaus.

Teprve pohled do sálu tak ukáže, zda čtyřka poslanců opět odmítne vzpomenout Havlovy památky. Zdroj naznačil, že účast komunistů může být ještě nižší: „Řada lidí po skončení jednání Sněmovny odjela domů.“

Související články

Výběr článků

Načítám