Hlavní obsah

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Pchjongjang
Aktualizováno

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého nástupce svého třetího syna Kim Čong-una. Pohřeb zesnulého vůdce byl stanoven na 28. prosince.

Článek

Kim Čong-il zemřel v sobotu v 8:30 ráno místního času (0:30 SEČ) na srdeční infarkt, uvedla oficiální severokorejská agentura KCNA. Příčinu smrti potvrdila i nedělní pitva.

"Zastihl ho rozsáhlý infarkt myokardu 17. prosince ve vlaku. Byl způsobený velkou duševní i fyzickou zátěží způsobenou jeho neustálými cestami do terénu kvůli budování vzkvétajícího národa," citovala z prohlášení jihokorejská agentura Jonhap.

Zprávu v severokorejské televizi přečetla emotivním hlasem hlasatelka v černém.

Vůdce stalinistického státu zemřel 17 let poté, co převzal vládu po svém zesnulém otci a prvním vůdci KLDR Kim Ir-senovi.

Ostatky "Milovaného vůdce" budou vystaveny v mausoleu Kumusan, kde je i nabalzamované tělo jeho otce. Státní smutek potrvá od 17. prosince do 29. prosince. Pohřbu se nebudou moci účastnit zahraniční delegace.

Otěže převezme nezkušený syn

Kim Čong-un stanul v čele výboru, jenž má připravit pohřeb. Politicky málo zkušený mladý muž má převzít zbědovanou zemi, v níž si vládnoucí dynastie vypěstovala silný kult osobnosti.

Pravděpodobně 27letý Kim Čong-un byl loni v září uveden do širšího vedení Korejské strany práce, čímž jej otec prakticky jmenoval svým nástupcem. Jeho post potvrdilo i prohlášení KCNA vydané k úmrtí. [celá zpráva]

Již byl označen za "velkého následovníka revoluce", uvedla BBC. "Všichni členové strany, příslušníci armády a veřejnost by měli věrně následovat vedení soudruha Kim Čong-una a chránit a dále posilovat jednotnou frontu strany, armády a veřejnosti," stojí v prohlášení.

Čínská státní televize také odvysílala záběry z ulice, kde lidé pláčou. I to potvrdilo post následovníka. "Dosáhneme vítězství v naší revoluci, protože máme soudruha Kim Čong-una," řekl na ulici 55letý Cho Song-čol.

Odborníci však předpokládají, že v zemi může propuknout boj o moc a že se pokusí posílit svůj vliv generalita. V KLDR je považována za předvoj národa a své pozice posiluje od šedesátých let, kdy se stala i nositelkou revolučních idejí poté, co Kim Ir-sen opustil ideu věčného plamene čučche.

Smutek ovládl KLDR 

Záběry s hlavičkou severokorejské agentury KCNA zveřejněné na internetu ukazují, že do ulic Pchjongjangu vyrazily stovky až tisíce lidí. Mnozí hystericky pláčou a před sochami zesnulého severokorejského vůdce v zoufalství klekají na kolena.

Asi tříminutové video zachycuje stovky truchlících lidí na řadě míst města severokorejské metropole. Na jednom ze záběrů štkají mladí muži v tmavých stejnokrojích seřazení v trojstupech. Jinde muž ve stejnokroji klečí na kolenou a v zoufalství bije pěstí do země.

Foto: Kyodo, Reuters

Smutek ve tvářích obyvatel Severní Koreje

"Proměním smutek v sílu a odvahu a budu ctít váženého soudruha Kim Čong-una," říká podle anglických titulků v závěru šotu čtyřiadvacetiletá pracovnice z továrny v Pchjongjangu.

Jižní Korea i Japonsko v pohotovosti

Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že armáda v sousední Jižní Koreji byla uvedena do stavu pohotovosti. Jihokorejský prezident I Mjong-bak svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu.

Mimořádné zasedání vlády chystá i Japonsko a Bílý dům uvedl, že zprávy z KLDR bedlivě sleduje. Země neodstoupila od svého vojenského jaderného programu a v novém tisíciletí provedla dva testy jaderných zbraní.

Napětí na Korejském poloostrově se vyostřilo poté, co severokorejská armáda v březnu roku 2010 potopila jihokorejskou válečnou loď a v listopadu téhož roku ostřelovala ostrov patřící Jižní Koreji. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Palbou zničené domy na ostrově Jonpchjong

Trpěl cukrovkou, prodělal mrtvici

Zdraví severokorejského prezidenta bylo dlouho nalomené, velmi se zhoršilo v roce 2008, kdy zřejmě prodělal mozkovou mrtvici. Má se za to, že Kim trpěl cukrovkou a onemocněním srdce.

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Kim na záběrech z nedávné cesty do Číny a do Ruska a také z četných cest po své zemi v poslední době působil poměrně čile, soudí agentura AP. Také ale připomíná, že severokorejský vůdce si liboval v kouření doutníků, pití koňaku a potrpěl si na vybrané jídlo.

O Milovaném vůdci se však ví jen málo, stejně jako o vývoji v KLDR, která patří mezi nejizolovanější státy světa, navíc s jaderným programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám