Hlavní obsah

Hasiči odklízeli spoušt po silném větru, sníh komplikuje dopravu

Právo, Novinky, ČTK, lž, jr, ab, vor
Aktualizováno

Na mnohých místech Česka, kde v pátek řádil silný vítr dosahující až síly orkánu, hasiči odklízeli škody ještě v noci na sobotu. Přesto řidiči můžou na cestách stále narazit na popadané větve. Ve vyšších polohách dopravu komplikuje také sníh.

Článek

Vítr dosahoval v pátek podle meteorologůsíly orkánu, a to zejména v Jesníkách, Krkonoších a Beskydech, kde měl sílu 130 ž 140 kilometrů v hodině. V sobotu se již vítr v Česku zklidnil.

Silný vítr způsobil na severovýchodě Čech problémy zejména v noci na sobotu, zhruba mezi půl jedenáctou a půl dvanáctou. V tuto dobu vyjížděli hasiči ke zhruba desítce zásahů, kdy museli odstranit z komunikací spadlé větve, případně celé stromy, a to zejména na Hradecku, Náchodsku a Trutnovsku.

Zprůjezdnit komunikaci museli například v Předměřicích nad Labem, na silnici u Nového Plesu u Jaroměře ve směru na Libřice, ve Dvoře Králové u obalovny nebo u Bílé Třemešné ve směru na Třebihošť, kde popadalo asi dvanáct stromů. Vítr hodil větve či stromy také u Dubence či přímo v Hradci Králové na spojnici z Pouchova do Ruseka.

V Krkonoších napadlo asi 25 centimetrů sněhu. Horská služba ve Špindlerově Mlýně nedoporučuje hřebenové túry, a to vzhledem k silnému nárazovému větru, který na hřebenech přesahuje 35 metrů za sekundu.

Sníh zasypal Karlovarský krajVideo: Rudolf Voleman, Právo

V Pardubickém kraji se na silnicích potýkají s námrazou, silničáři před ní varují například u Dražkovic na Pardubicku. „Silnice v Pardubickém kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na Poličsku jsou na silnicích II. a III. tříd zbytky rozbředlého sněhu, je třeba tu dbát zvýšené opatrnosti. Podobně jsou sjízdné se zvýšenou opatrností také silnice nižších tříd na Hlinecku. Silnice první třídy číslo 11 v úseku Suchý Vrch-Červená Voda je pokryta vrstvou ujetého sněhu krytou posypem,“ uvádí dispečink Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Má sněžit i v nížinách

V horských oblastech Olomouckého kraje leží ráno na cestách rozbředlý sníh. Na Šumpersku v těchto místech hlásí silničáři nyní sněžení, podle předpovědi meteorologů by se sněhové přeháňky měly přesunout i do nižších poloh. Cesty v regionu jsou většinou holé a mokré. Na severu kraje byly v noci sypači v plné pohotovosti.

Silné poryvy větru zaznamenali v noci také pracovníci Horské služby na Ovčárně v Jeseníkách. Vítr dosahoval podle dispečera horské služby síly orkánu. Na hranici lesa je v Jeseníkách do 60 centimetrů sněhu, na hřebenech je sníh sfoukaný.

"Cesty udržované chemicky jsou holé a mokré. Na Červenohorském sedle leží přes vrchol rozbředlá vrstva sněhu. Na Skřítku směrem k hranicím kraje, kde se nesmí solit, je ujetá mírně rozbředlá sněhová vrstva. Zbytky sněhu leží také od vyšších poloh a v lesních úsecích," řekl v sobotu dispečer šumperských silničářů. Podotkl, že na Šumpersku je nyní zataženo a prší, od 700 metrů jsou to sněhové přeháňky.

"Má se ochlazovat, podle předpovědi meteorologů by mělo sněžit i v nižších polohách, uvidíme," dodal dispečer.

Na Ždársku sněží a fouká silný vítr

Na vozovkách první třídy na Žďársku leží vrstva rozbředlého sněhu. Sjízdnost se zvýšenou opatrností platí také na silnicích na Jihlavsku a Třebíčksu, vyplývá z informací správy a údržby silnic na Vysočině.

Na Žďársku leží na silnicích druhých tříd vrstva nového sněhu. Se sněhovými přeháňkami musí řidiči počítat také na komunikacích na Třebíčsku. Na dálnici D1 v úseku mezi 94 a 141,5 kilometrem může komplikovat jízdu nárazový vítr.

Teploty jsou po ránu na Vysočině těsně nad nulou, na severu regionu sněží. Meteorologové na dnešek předpovídají sněhové přeháňky na většině území Vysočiny. Ve vyšších polohách se můžou na vozovkách tvořit sněhové jazyky, nárazový vítr bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Karlovarsko a Plzeňsko potrápil hlavně vítr

V Plzeňském kraji komplikuje ráno dopravu hned několik faktorů, s nimiž musejí řidiči při jízdě počítat a přizpůsobit tomu rychlost. Někde je to silný nárazový vítr a déšť, ve vyšších polohách sněhové přeháňky. Tato situace bude trvat patrně po celý den, vítr by se však mohl postupně uklidnit. I přes složité klimatické podmínky jsou silnice v regionu sjízdné. Vyplývá to z informací dispečinku silničářů.

Silný vítr na hřebenech Krušných hor blížící se v nárazech rychlosti orkánu lámal stromy v Karlovarském kraji až do sobotního rána. „Evidujeme třicet tři výjezdy po celém kraji k popadaným stromům přes komunikace,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Nejhorší byla situace na Nejdecku a Kraslicku,“ dodal mluvčí. „Právě v Nejdku a také ve Žluticích pod náporem větru nevydržely vánoční stromy. V Aši spadl strom na jednu z restaurací. Uvolněnou střechu jsme zajišťovali na obytném domě v Sokolově vedle obchodního domu Kaufland,“ popisoval Kasal.

Sníh taje a voda zaplavuje silnice

Těžkosti ale způsoboval rovněž tající sníh. „Čerpali jsme vodu na třech místech kraje, přičemž nejrozsáhlejší byl zásah v Nejdku. Na silnici se tam nahromadilo po kolena vody,“ dodal mluvčí hasičů. „Voda začala téct až do sousedního podniku Witte, kde začala zaplavovat jeho prostory,“ potvrdil šéf zimní údržby silnic Josef Bulka, podle kterého déšť v nižších polohách a tající sníh ve vyšších způsobily problémy na více místech. „Přívaly vody zacpaly na některých místech propustky, takže voda špatně odtékala,“ uvedl.

Sněhové přeháňky se přes noc a v sobotu dopoledne několikrát opakovaly, byly přitom sice krátké, ale o to intenzivnější. „Ve vyšších polohách se stále tvoří vlivem větru sněhové jazyky a závěje,“ podotkl Bulka.

Silný vítr a padající stromy způsobily také několik poruch při dodávkách elektřiny. „Bez elektřiny se kvůli poruchám ocitly v pátek v noci řádově stovky obyvatel kraje,“ uvedl mluvčí rozvodné společnosti Martin Sobotka, podle kterého počasí způsobilo méně škody, než energetici na základě předpovědí meteorologů očekávali. „Poruchy jsme zaznamenali v pásu Karlovarského kraje od Jindřichova přes Drmoul až po Toužim,“ uvedl Sobotka s tím, že mnohem horší byla ale situace na Tachovsku. „Tam řešíme poruchy i během soboty,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám