Hlavní obsah

Třem francouzským bankám se propadl rating, mezi nimi i matce Komerční banky

Paříž

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrových závazků tří francouzských bank BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole. Podle agentury úvěrovou spolehlivost bank ohrožuje nestabilní situace evropského bankovního sektoru.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rating dlouhodobého dluhu BNP a Crédit Agricole snížil Moody's o jeden stupeň na Aa3. Agentura tak ukončila revizi obou bank, kterou zahájila v červnu. Hodnocení dlouhodobého dluhu banky Société Générale, která v České republice ovládá Komerční banku, zhoršila agentura rovněž o jeden stupeň na A1, uvedla agentura Reuters.

Snížení hodnocení způsobily hlavně rostoucí problémy, které banky mají při získávání finančních prostředků, a zhoršující se ekonomický výhled. Moody's však současně dodala, že její hodnocení neberou v úvahu skutečnost, že všechny tři banky budou pravděpodobně mít prospěch z případné státní podpory, která by mohla přijít při dalším prohlubování krize.

Všechny tři banky spustily program prodeje majetku, který má snížit jejich závislost na vnějším financování. Moody's však upozornila, že podobné kroky podniká mnoho evropských bank, a banky tak z prodeje majetku zřejmě nezískají tolik peněz, v kolik doufají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám