Hlavní obsah

Sýr z Rakouska obsahoval bakterie listerie

– Praha

Na českém trhu se objevil sýr od rakouského výrobce, který údajně obsahoval zdraví nebezpečné bakterie listerie. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Zásilka podle něj byla určena pro obchodní řetězec Spar Česká obchodní společnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

SVS se informaci v pondělí dozvěděla z unijního systému rychlého varování (RASFF). Je pravděpodobné, že se výrobek již dostal do tržní sítě, uvedl Duben s tím, že veterináři začínají případ vyšetřovat.

„Jde o výrobek Spar Natur pur Bergkäse 200g, s datem spotřeby do 9. února 2012. Hrozí riziko výskytu Listeria monocytogenes,“ upřesnil mluvčí. Do Česka podle něj bylo v polovině listopadu distribuováno celkem 108 kilogramů sýra od výrobce Tirol Milch GmbH v balení po 200 gramech. „Listerie byly údajně zjištěny u některých výrobků na povrchu, nikoli uvnitř sýra. Nicméně zákazníci by jej měli vrátit zpět tam, kde jej zakoupili,“ podotkl Duben.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

Reklama

Výběr článků

Načítám