Hlavní obsah

OECD varuje před recesí v Evropě

– Paříž
Novinky, BBC,

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí varovala, že Evropa příští rok může upadnout do recese. Předpokládá, že ve čtvrtém kvartále letošního roku se propadne o procento a v prvním čtvrtletí příštího roku o čtyři desetiny procenta. Pokud ve dvou kvartálech ekonomika klesá, nastává recese. Recese má zasáhnout nejen země eurozóny, ale také Británii.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Generální sekretář OECD Angel Gurria

Článek

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) výrazně snížila odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok.

Podle OECD problémy Itálie a Španělska mohou mít dopad na světovou ekonomiku, a to mnohem větší než v minulosti.

V recesi by se mohla ocitnout rovněž americká ekonomika, které hrozí vedle dluhové krize v eurozóně i nejasný postoj ke snižování zadlužení.

Celkový růst eurozóny by měl činit 0,2 procenta. Británie by pak mohla přidat o půl procenta. Česká republika pak možná až o 1,6 procenta.

Spolu s recesí se také očekává růst nezaměstnanosti, který může postihnout opět nejen eurozónu, ale i Británii.

Se scénářem možné propadu hospodářství ČR počítá i jeden z alternativních výhledů vývoje, který připravila Česká národní banka. [celá zpráva]

Měnová politika v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by vzhledem k ekonomickým vyhlídkám ve světě měla prozatím zůstat výrazně podpůrná. To znamená, že by úrokové sazby měly ve většině případů setrvat blízko nuly a tam, kde už je snižovat nelze, mají nastoupit nekonvenční opatření. OECD apelovala především na Evropskou centrální banku, která začala se zvyšováním úrokových sazeb, ale po nástupu nového šéfa se vrátila k jejich snižování. Základní úrok v eurozóně je na 1,25 procenta.

MMF s Itálii o bří půjčce nejedná.

Mezinárodní měnový fond současně v pondělí popřel zprávy o tom, že Itálii poskytne velkou půjčku ve výši 600 miliard eur, jak psal list la Stampa. MMF uvedl, že s italskou vládou nejednal. [celá zpráva]

Podle listu Daily Telegraph ale MMF připravuje záchranné balíčky pro Itálii a Španělsko, i když v případě Madridu možná půjde o půjčku. List se odvolává na dobře informované zdroje, i když MMF spekulace popírá.

Minulý týden byl snížen agenturou Standard & Poors rating Belgii. U desetiletých dluhopisů musela zvýšit výnosy z 4,3 procenta na 5,6. V pondělí jich prodala jich za dvě miliardy eur.

Tento týden by měly další evropské země vydat dluhopisy, čeká se to u Španělska, Francie a Itálie, která už minulý týden musela zvednout i výnosy dvouletých nad sedmiprocentní hranici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám