Hlavní obsah

Česko upadne v příštím roce do recese, varuje ČNB

Novinky,

Česká národní banka (ČNB) má alternativní scénář vývoje české ekonomiky v příštím roce, který počítá s recesí. Pokles HDP odhaduje na 0,4 procenta. Uvedl to v neděli v České televizi Tomáš Holub z ČNB s tím, že mnozí v bance považují právě tento alternativní scénář za pravděpodobnější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle něj nejde o černý scénář, ale alternativní možný scénář, který je velmi pravděpodobný, počítá se stagnací či recesí v eurozóně.

Podle Holuba má banka i černější scénáře, které by se týkaly třeba pádu Itálie. Holub před ním varoval s tím, že Itálie je největším emitentem dluhopisů v eurozóně a asi třetím největším na světě. Holub to uvedl v rámci diskuse o oslabení koruny a případném nebezpečí inflace.

Bývalý ministr financí a průmyslu a obchodu Jiří Rusnok současně v diskusi varoval před nevhodným řešením evropské dluhové krize. Podle něj ortodoxní čistě tržní scénář  prosazovaný Berlínem by mohl vést ke skutečně velkým problémům s propadem HDP okolo patnácti procent.

Inflace nehrozí, i když koruna slábne

Kurz koruny je nejslabší od července 2009, kdy se blížil kurz k euru k 29 korunám. Pokles činí od jara vůči euru asi čtyři až pět procent a vůči dolaru dokonce deset procent, uvedl Tomáš Holub z České národní banky. Podle něj ale nehrozí inflace, protože ostatní faktory mluví proti ní.

„V první polovině roku se koruna pohybovala kolem 24,20 až 24,30 za euro, nyní je 25,50, oslabení je čtyř pěti procentní, u dolaru je to až deset procent,“ uvedl Holub a vysvětlil, proč nehrozí inflace.

„Oslabení koruny o jedno procento zvyšuje inflaci o dvě desetiny procentního bodu. Jen koruna však představuje proinflační riziko. Je tu znatelné zpomalení zahraniční poptávky, zpomalí i česká ekonomika, což se odrazí ve vývoji mezd,“ řekl Holub a uvedl, že ani dříve nebyla slabší koruna rizikem: „Máme zkušenost z období 2008 - 2009, kdy se koruna dostala ke třiceti za euro, ale inflace nebyla.“

Když předtím koruna posilovala, držela ceny na uzdě, zmínil a dodal: „Náš cíl je držet inflaci kolem dvouprocentního cíle. Proto se díváme na vývoj jako na celek.“

Riziko druhého kola krize

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar uvedl, že pro některé výrobce je oslabení koruny problém, i když napomáhá exportu nižšími cenami. Podle něj se ale mnozí právě pojišťovali proti silné koruně a nyní platí více za vstupy. Naopak je to výhodné pro ty, kteří nakupují vstupy v tuzemsku.

Obává se ale, že firmy nebudou mít přístup k penězům: „Scénář druhého kola světové hospodářské krize nemusí být nepodobný tomu, co bylo v roce 2008 a 2009 po pádu banky Lehman Brothers. Velmi ztížený přístup podniků k úvěrům nebo k pojistkám by se mohl opakovat.“

„Přežili jsme to, ale uniklo nám kvůli tomu mnoho zajímavých investičních příležitostí, ať už v Rusku nebo v Indii a Číně. Velmi pozitivní roli tehdy sehrál NERV, který vládě doporučil podporu exportu,“ řekl Špicar a dodal, že stát navýšil prostředky v České exportní bance.

Reklama

Výběr článků

Načítám