Hlavní obsah

ČSSD připustila zavedení druhého důchodového pilíře v roce 2015

Právo, ada, nig

Sociální demokracie, která se nehodlá smířit s chystanou důchodovou reformou, ve čtvrtek poprvé ústy svého šéfa Bohuslava Sobotky připustila, že druhý penzijní pilíř by se mohl rozjet v roce 2015.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Za tu dobu může dojít ke stabilizaci finančních trhů,“ prohlásil Sobotka. Navíc se podle něj budou moci občané k reformě vyjádřit nepřímo i ve volbách v roce 2014. „Rozhodně by to nemělo být dříve,“ poznamenal Sobotka.

ČSSD se tak v tomto ohledu začíná sbližovat s TOP 09. Právě místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek v uplynulých dnech nevyloučil, že chystaná reforma by mohla být spuštěna o rok později. „Odložení o rok nic neřeší,“ uvedl však Sobotka.

Sociální demokraté tvrdí, že důchodová reforma je obtížně vratná. Neboli - pokud by v příštích volbách Sobotkova strana zvítězila, mohla by mít se zrušením reformy problém. A to zejména s druhým pilířem, kam si budou moci občané převést své peníze. Spravovat je budou soukromé fondy.

Obstrukce budou pokračovat

Opoziční strana je proto připravena ve Sněmovně dál svými obstrukcemi definitivní schválení reformy blokovat.  Ve správnosti počínání jejich poslanců ji prý utvrdila i čtvrteční informace Práva, podle které v příštím roce důchody nestoupnou tolik, jak vláda původně slibovala. [celá zpráva]

„Je to nedůstojné a pohrdavé jednání vůči důchodcům,“ prohlásil Sobotka a dodal, že premiér Petr Nečas (ODS) i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) porušili své sliby. Zatímco vláda slibovala zvýšení o 259 korun, nyní vyšlo najevo, že počítá s nárůstem pouze 174 Kč.

„Vláda evidentně nehodlá splnit svůj slib,“ pravil šéf soc. dem. Podle něj je to nemravné, tím spíš, že zejména na důchodce a také rodiny s dětmi od příštího roku dopadnou zvýšené náklady kvůli růstu DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám