Hlavní obsah

Obstrukce ČSSD rozpovídaly i jindy němé poslance

Novinky, Václav Lang

Při sledování poslední schůze Sněmovny, která se z úterka přetáhla do středečních ranních hodin, mohl člověk nabýt dojmu, že se v dolní komoře Parlamentu usídlili zcela noví členové. Ve skutečnosti je pravda taková, že kvůli ohlášenému zdržování sociálních demokratů vystoupili i členové ČSSD, kteří se obvykle příliš neprojevují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opozice ve Sněmovně

Článek

Za řečnický pult se během posledního jednání Sněmovny postavili i takoví poslanci sociální demokracie, kteří o sobě jindy nedávají příliš vědět. Například poslankyně Miroslava Strnadlová až do úterní schůze řečnila pouze jedinkrát, a to letos v červnu. Svým krátkým vystoupením si vysloužila potlesk svých spolustraníků.

Jen nepatrně lepší skóre než Strnadlová mají Václav Neubauer a Pavel Ploc, kteří před poslance do úterka předstoupili všehovšudy dvakrát. Také oni se za řečnickým pultem dlouho nezdrželi. O dva nebo tři výstupy více pak mají jejich kolegové Pavel Antonín, Karel Černý, Josef Smýkal, Miroslav Svoboda nebo Jiří Zemánek.

Také člen poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Stanislav Polčák okomentoval výstupy "nových" tváří: „Já samozřejmě mohu do jisté míry poděkovat sociální demokracii, že představuje některé kolegy, o kterých jsem si donedávna myslel, že jsou součástí administrativy Sněmovny, nikoli že jsou poslanci, ale to sem asi nepatří,“ řekl.

Ještě před začátkem úterního jednání potvrdil obstrukce předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na programu bylo projednání předloh důchodové, zdravotnické a sociální reformy. Zdržováním chtějí sociální demokraté oddálit schvalování reformních kroků. U řečnického pultu se proto střídali jako na běžícím pásu, přičemž jejich projevy byly často obsahově totožné. Koalice zase kvůli zdržování prosadila jednání i o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám