Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval Knetiga z úplatkářství

Aktualizováno

Státní zastupitelství v Praze 1 navrhlo v pondělí obžalovat Martina Knetiga v případu korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Sdělila to v úterý městská státní zástupkyně Jana Hercegová. Knetig byl poradcem bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Foto: Novinky

Pavel Drobil a Martin Knetig

Článek

Policie obvinila Knetiga v létě z toho, že nabídl úplatek členovi představenstva Komerční banky, aby získal sponzorský dar pro občanské demokraty. Odměnou by bylo, že by SFŽP u banky uložil své finanční prostředky.

Bývalý Drobilův poradce je v této souvislosti podezřelý z nepřímého úplatkářství a v případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení. Proti obvinění si Knetig podal stížnost, tu ale státní zastupitelství odmítlo.

Drobil: Knetig jednal sám za sebe

Drobil kvůli kauzám na SFŽP ve funkci skončil. Už dříve odmítl, že by o Knetigově schůzce se zástupci banky věděl.

Na Knetigovu obžalobu na dotaz Práva Drobil uvedl: „Stalo-li se to, pan Knetig jednal sám za sebe, absolutně překročil veškerá oprávnění a veškeré mandáty, které vyplývaly z jeho pozice poradce ministra a je jeho odpovědností, jakým způsobem s Komerční bankou jednal.“

O tom, že Knetig „nestandardním způsobem“ jednal s bankou, se Drobil podle svých slov dozvěděl úplně stejně jako bývalý šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek.

Podezřelé Knetigovo chování nahlásil policii právě Michálek. Podle jeho svědectví Knetig prosazoval, aby Michálek výběrové řízení na výběr banky zadal poradci, kterého mu on sám navrhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám