Hlavní obsah

První obstrukční tah proti reformám: ČSSD svolává čtyři mimořádné schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD naplňuje svůj slib „zabránit schválení reformních zákonů všemi zákonnými prostředky“ a svolává hned čtyři mimořádné schůze Sněmovny. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) je zařadila na příští čtvrtek. Koaliční strany jejich konání sice zabrání, ale rozsáhlým diskusím před hlasováním o programu zamezit nemohou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální demokraté by rádi na mimořádných jednáních probírali projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, financování hasičského sboru, zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám a stav státního podniku Lesy ČR.

Svolání mimořádných schůzí je součástí taktiky opoziční ČSSD, jak oddálit schvalování vládních reforem, které nyní čeká ve Sněmovně konečné hlasování. Opozice zřejmě neprosadí ani program chystaných schůzí, poslanci se na nich ale musí sejít a nevyhnou se debatě o jejich programu. Největší výkony se očekávají od šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky a místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka, kteří s postů šéfa poslaneckého klubu respektive místopředsedy Sněmovny mohou mluvit neomezeně.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k záměru opozice brzdit schvalování reforem uvedl, že obstrukci požaduje za legitimní postup, ale poslanci koalice jsou podle něj v dobré kondici a vydrží v jednací síni i dlouho do noci.

"Šance na reparát"

„Podle nás jsou to závažné body, kterými by se Sněmovna zabývat měla a my jim (koaličním poslancům) chceme umožnit jakýsi reparát, zopakovat si hlasování o těchto návrzích,“ řekl novinářům místopředseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc. Sněmovna by podle ČSSD měla debatovat o výhledu na financování hasičského záchranného sboru v letech 2012 až 2014. „Pokud se nic nezmění, tak bude muset být propuštěno více než 2000 hasičů z 9000, což povede k uzavření 65 procent hasičských stanic,“ řekl.

IZIP v minulých dnech vzbudil pochybnosti změnami ve vlastnících významné části projektu. Jeho spoluzakladatelé - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - převedli své akcie na švýcarskou firmu eHI eHealth International. Podle Cabrnocha to udělali i zbývající akcionáři. VZP měla dosud pět procent cenných papírů, nyní pořizuje 46 procent. Zbytek - 49 procent - zůstává švýcarské společnosti.

Sociální demokraté chtějí na zvláštní schůzi řešit také ustavení sněmovní komise, která by prověřila armádní zakázky za celou historii ČR. S podobným návrhem už ČSSD dříve neuspěla. Poslední schůze by měla řešit kontroverzní tendry v Lesích ČR.

Výběr článků

Načítám