Hlavní obsah

Banky odpustí Řecku polovinu dluhů

– Brusel • Aktualizováno

Evropský summit o řešení dluhové krize skončil po celonočním jednání dohodou, podle níž mají banky odepsat polovinu řeckých dluhů. Ve čtvrtek nad ránem to oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Státy se dohodly i na vyšší efektivitě záchranného fondu, který by nově měl sílu až biliónu eur.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso a unijní prezident Herman van Rompuy

Článek

Díky odpisům řeckých dluhopisů by se dluh Atén měl snížit o 100 miliard eur, řekl francouzský Nicolas Sarkozy kolem čtvrté hodiny ráno, kdy summit skončil.

Banky se na dohodě podílely a dluhy zemi odepíší dobrovolně. S dohodami souhlasí podle francouzského prezidenta i Evropská centrální banka (ECB) a podpořily je i Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise.

Jednání začalo ve středu večer schůzkou šéfů všech zemí EU. Z jednání vzešla dohoda o rekapitalizaci bank. Finanční ústavy budou muset zvýšit kapitálovou přiměřenost na devět procent. Podle premiéra Petra Nečase české banky tuto hranici splňují už nyní. [celá zpráva]

Dosud se uvádělo, že unijní banky budou na rekapitalizaci potřebovat asi 108 miliard eur. Nečas ale upozornil, že "konkrétní číslo tam (v závěrech summitu - pozn. red.) není." "Jsem přesvědčený, že ho v tuto chvíli nikdo nezná,“ uvedl český premiér.

Pokud banky při hledání peněz neuspějí na trzích, budou do nich muset jejich státy nalít další peníze. Nejohroženější jsou přitom banky těch zemí, které mají už nyní velké problémy s dluhy. Pokud tyto státy nebudou mít peníze, jedinou nadějí bank zůstane fond eurozóny.

Foto: Yves Herman , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym na středečním summitu EU

Po jednání celé sedmadvacítky se sešli pouze zástupci eurozóny. Nejprve se dohodli na zvýšení efektivity záchranného fondu a poté jednali pouze o situaci v Řecku. Čekala se především dohoda o tom, jakou část dluhu musí banky zemi odpustit. Původně se mluvilo o 21 procentech, banky připouštěly maximálně 40 procent. Lídři eurozóny ale deklarovali už před summitem, že to bude muset být více.

Nakonec se zástupci bank jednali jen hlavní strůjci plánu: německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a šéfka MMF Christine Lagardeová. Dohodu Sarkozy oznámil nad ránem.

Banky byly během jednání pod tlakem. MMF sdělil, že chce, aby investoři odpustili 70 až 75 procent řeckých dluhů. Z Řecka navíc unikly zprávy, že se chystá výměna dluhopisů - ty nové mají mít poloviční hodnotu a splatnost minimálně 30 let.

Anketa

Je podle vás správné, že banky Řecku odpustí polovinu dluhů?
ano, jiné řešení asi není
7,8 %
ne, je to signál, že dluhy se platit nemusí
89,4 %
nevím, nedokážu posoudit
2,8 %
Celkem hlasovalo 20637 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám