Hlavní obsah

Lidem, kteří dluží státu, už není co brát. Zabavují se i kulmy a otvíráky

Právo, Jindřich Ginter

Mnohým Čechům, kteří dluží státu na daních či sociálním pojištění, není už co brát. Lidem se tak zabavují i zcela bezcenné věci za stovky a desítky korun. Jenže místo toho, aby se rovnou, bez zbytečného úřadování, prodaly do vetešnictví, a úřady z toho měly alespoň drobné na papíry, tak se na brak organizují a vyhlašují veřejné dražby s veškerou právní a administrativní pompou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mnohdy se musí dražby vyhlašovat i opakovaně. Logicky. Kdo by měl totiž zájem třeba o mlýnek na maso, žárovku či kýčovitou mazanici za stovku v dražbě, když si to vše může koupit v kdejakém bleším obchůdku na rohu.

Správa a dražby těchto bazarových věcí ovšem musí mít u nás všechny právní náležitosti a musí se kvůli ní i zajistit zasedací místnost. A to daňové poplatníky ve svém důsledku stojí více, než je vůbec hodnota zabavených kusů.

Obrázek Václava L. z Počernic za 100 Kč

Tyto dražby na brak po daňových dlužnících zatěžují nejen finanční úřady, ale i soudy. Jako jeden z tisíců, tak i třicátník Václav L. z Prahy-Horních Počernic k letošnímu srpnu dlužil Pražské správě sociálního zabezpečení bezmála 22 tisíc korun, a došlo to až k soudu.

Dražební vyhláška k tomuto případu, vydaná Obvodním soudem pro Prahu 9 a zveřejněná na stránkách Horních Počernic, se vší vážností úředního tónu uvádí, že „se nařizuje opětovná dražba movitých věcí.“ O odstavec níže, v seznamu Dražené věci, případné zájemce ale láká jen jediná položka: Obraz-krajinka, odhadní cena 300 Kč, vyvolávací cena 100 Kč.

Následuje podrobný, standardizovaný popis, včetně detailní tabulky, jak mohou zájemci zvyšovat cenu, že vydražitel musí ihned zaplatit, jinak se věc draží znovu bez jeho účasti.

Nepropásněte to! 9.00 v Justičním areálu

A vše je dokonce i kryto, aby si toto žádané umělecké dílo nemohl přihrát někdo ze soudu. Kdyby se totiž náhodou do obrázku zamiloval soudce z Prahy 9, respektive soudní vykonavatel Jaroslav K., nebo v něm rozpoznal skrytého Piccasa, a těšil se, že ho koupí za stovku manželce k vánocům, má smůlu. Neboť jak se praví v dokumentu „soudci, zaměstnanci soudů, povinný a manželka povinného nesmějí dražit.“

Takových zbytečných štosů papírů, které z dlužníka dluh nedostanou, ale naopak stojí veřejné rozpočty peníze, leží na soudech tisíce. Stokorunová vyvolávací cena obrázku krajinky v opakované dražbě totiž není ani půl procentem oné dlužné částky, když už by se podařilo najít kupce, jenž by si nabídky všiml, a dokonce se kvůli ní přesně na minutu dostavil na devátou hodinu stanoveného dne do Justičního areálu ve Vršovicích, kde by absolvoval celou dražební proceduru.

I kdyby byla dražba překvapivě úspěšná, pro stát je prodej obrázku krajinky pana Václava L. z Horních Počernic ztrátou, neboť administrativní, personální a časové náklady na zpracování vyhlášení této dražby byly očividně větší než hodnota obrázku. Piccaso se totiž z něho přece jenom nevyklubal.

Kulma, holicí strojek, otvírák

I v dražbách věcí po daňových dlužnících, vyhlašovaných finančními úřady, čekala marně na své kupce kulma na vlasy, holicí strojek za 180 korun, otvírák na víno za 80 korun, několik úsporných žárovek od 70 korun, dále hned dva dávkovače mýdla, vařič, rychlovarná konvice. A to je jen nahodilá ukázka z opakované dražby vyhlašované letos Finančním úřadem v Přerově.

Tento brak ale musí na úřadě někdo evidovat, spravovat, vykonat administraci dražby, psát zápisy a protokoly, a to vše něco stojí, aniž to má pro kasu význam. Pak to ve výsledku stojí více, než kdyby to stát odepsal nebo dal lidově řečeno do frcu.

To samozřejmě obecně neplatí o zabavených nemovitostech, dražených za milióny, a zánovních či užitkových vozidlech, které berňák rovněž hojně draží. I u řady těchto položek se ale při bližším pohledu ukazuje, že se jedná o lesní pozemky či pole, kde nelze stavět, kde jsou břemena, nebo jde jen o vlastnické podíly v domech v neperspektivních lokalitách. Draží se i auta kolem deseti dvaceti tisíc na pomezí způsobilosti k provozu, jež by pomalu nevykoupil ani autobazar.

Anketa

Hrozila vám někdy exekuce?
Ano, a stále hrozí
13,9 %
Ano, ale už je to za mnou
6,7 %
Ne, ale z exekutorů mám strach
46,5 %
Ne, a exekuce se neobávám
32,9 %
Celkem hlasovalo 11744 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám