Hlavní obsah

Proti pokutě za výrok o k... a zlodějích se poslanec Krátký neodvolá

Právo, ada, nig

Poslanec soc. dem. Jiří Krátký se nedovolá ke Sněmovně proti pětitisícové pokutě, kterou mu před týdnem vyměřil mandátový a imunitní výbor za veřejně pronesené vulgární výroky. Pokutu prý zaplatí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Jiří Krátký (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

„Nejsem žádný Don Quijote, který bude bojovat s větrnými mlýny. Když vím, jaká je tu atmosféra, kolik hlasů má koalice, tak to považuji za zbytečnou ztrátu času,“ řekl Právu.

S rozhodnutím výboru o udělení pokuty nicméně stále nesouhlasí, protože se hned po svém výroku o „kurvách a zlodějích“, kteří podle něj jediní pracují v noci, veřejně omluvil.

„Dostal jsem, co jsem zasloužil,“ dodal Krátký. Zopakoval, že snad všichni pochopili, že nechtěl nikoho urazit, ale jen se bránil proti opakovaným snahám koalice jednat do noci.

Pokud by se Krátký proti rozhodnutí výboru odvolal, musela by o pokutě rozhodovat celá Sněmovna hlasováním, přičemž je jisté, že by poslanci většinově pětitisícovou sankci Krátkému potvrdili.

Ani to ale neznamená, že by poslanec byl povinen pokutu zaplatit. To nedávno ukázal případ Davida Ratha (ČSSD), který dosud nezaplatil desetitisícovou pokutu za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyměřenou už v únoru. [celá zpráva]

Členové přiznávají, že pokud potrestaný poslanec odmítne zaplatit, není síla, která by ho k tomu donutila. Zákon o jednacím řádu komory prostě s takovým případem nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám