Hlavní obsah

Japonský rating spadl o jeden stupeň, důvodem je rostoucí zadlužování

Tokio

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service snížila úvěrovou známku Japonska o jeden stupeň na Aa3, což je tři stupně od nejvyššího možného ratingu Aaa. Zdůvodnila to rostoucím zadlužováním od poslední ekonomické recese a neustálými změnami vlád, které brání uplatňovat dlouhodobější řešení ekonomických a fiskálních problémů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Důvody pro zhoršené hodnocení byly podobné jako ty, jimiž konkurenční agentura Standard & Poor´s zdůvodnila na počátku srpna krok, jímž poprvé v historii odebrala Spojeným státům prestižní rating AAA, jak připomněla agentura Reuters.

„Časté změny v administrativě během posledních pěti let bránily vládě přeměnit dlouhodobé hospodářské a fiskální strategie do účinných a trvalejších politických kroků," uvedla Moody´s.

Japonsko se nyní chystá zvolit již šestého premiéra za posledních pět let. Nynější šéf vlády Naoto Kan je kritizován za to, jak si jeho vláda vedla po březnovém zemětřesení, ničivé vlně tsunami a při jaderné krizi.

Moody´s naposledy snížila japonský rating v roce 2002, kdy jej srazila až na A2. Poté jej třikrát zvýšila, naposledy v květnu 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám