Hlavní obsah

Tajný průzkum ODS jí na příští rok věští historický debakl v krajských volbách

Aktualizováno

Občanští demokraté podle interního stranického průzkumu prohrají v roce 2012 krajské volby. Informují o tom úterní Hospodářské noviny, které mají dílčí závěry průzkumu k dispozici. Šanci uspět má ODS podle informací listu jen ve Středočeském kraji. V ostatních krajích by strana mohla získat jen osm procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek tvrdí, že špatné preference ODS tam, kde funguje koalice s ČSSD jsou daní za vládní odpovědnost.

Článek

Výsledky průzkumu nechce nikdo z ODS oficiálně komentovat, většina straníků je ani nezná.

„Ty výsledky jsou strašné,“ řekl listu zdroj z hlavní kanceláře ODS. Informace o průzkumu potvrdili i dva členové grémia ODS.

„To je interní záležitost. Tyhle věci se nekomentují,“ uvedl hlavní manažer ODS Jan Kočí. Stejnou odpověď redakci vzkázal také premiér Petr Nečas.

Výsledky interního průzkumu občanských demokratů se značně liší od červencového průzkumu agentury Sanep, která vytváří statistiky na základě internetových dotazníků. Podle Sanep by podpora ODS neměla v žádném z krajů spadnout hluboko pod 15 procent.

ODS informace popřela 

ODS informace zveřejněné HN krátce po poledni popřela s tím, že se průzkum nezaměřoval na preference v jednotlivých krajích, ale na celonárodní úrovni, a ty se pohybovaly kolem 21 procent. Podle volebního modelu, který započítává hlasy pouze rozhodnutých voličů, kteří chtějí k volbám jít, pak měla strana získat 17 procent.

„Tyto preference potvrzují ve svých pravidelných šetřeních agentury pro výzkum veřejného mínění. Informace médií, že se průzkum týkal preferencí v krajích, jsou lživé,“ sdělil v tiskové zprávě mediální zástupce ODS Matyáš Vitík. Zdůraznil, že byla užita metodika pro sběr dat o preferencích na celostátní úrovni, nikoli na úrovni krajské.

Důsledky velkých koalic

Nejhůř podle HN dopadla ODS v krajích, kde vládla velká koalice s ČSSD. „To je vždycky daň za vládní odpovědnost, navíc klesající preference jsou dlouhodobý trend,“ reagoval jihomoravský místopředseda strany Pavel Blažek ještě předtím, než stranická centrála vydala o k průzkumu dementi.

Právě Blažkova organizace tam s ČSSD spolupracovala na krajské úrovni půlku volebního období. Před komunálními volbami loni na podzim ale ODS vypověděla koaliční smlouvu.

Ještě téhož roku se ODS dala se soc. dem. dohromady v hlavním městě regionu Brně a zahájily vládu velké koalice, byť občanští demokraté mohli vládnout s KDU-ČSL a TOP 09 a navíc mít vlastního primátora. Hlavou moravské metropole je ale Roman Onderka (ČSSD). To se dotklo i šéfa ODS a premiéra Nečase, který od uzavírání velkých koalic regionální lídry odrazoval. S Blažkem přestal komunikovat a donutil jej k odchodu z významné pozice v Lesích ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám