Hlavní obsah

Bratr afghánského prezidenta zahynul při atentátu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nevlastní bratr afghánského prezidenta Ahmad Valí Karzáí se v úterý stal obětí atentátu v Kandaháru na jihu Afghánistánu. BBC to potvrdil mluvčí afghánského prezidenta Vahíd Umar. Představitelé mezinárodních sil vyjádřili po atentátu zděšení, protože jim zabitý pomáhal zabezpečit neklidný jih země. K útoku se přihlásil Tálibán, označil to za jeden ze svých největších úspěchů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bratr afghánského prezidenta Ahmad Wali KarzaiVideo: Reuters

 
Článek

Ahmad Valí Karzáí (49), stál v čele rady provincie Kandahár, ve které je Tálibán velmi aktivní. Podle prvních zpráv byl jen postřelen, pak ale bylo potvrzeno, že zemřel. Jeho tělo bylo převezeno do márnice. Údajně proti němu obrátil zbraň jeden z jeho osobních strážců.

Šéf protiteroristické jednotky afghánského ministerstva vnitra Abdulghafár Sajíd Záda prohlásil, že vraždu spáchal někdo z nejbližšího Karzáího okruhu a zapleten do ní nebyl nikdo zvenčí. K zabití Karzáího byl podle nejmenovaného svědka použit samopal AK-47, uvedla ČTK.

Mluvčí Tálibánu Júsuf Ahmadí telefonicky agentuře AFP sdělil, že muž pověřený zabitím Karzáího byl rovněž zabit. Po vraždě jej zastřelila ochranka.

Sporný politik čelil řadě atentátů

Terčem atentátu byl prezidentův bratr již dříve, naposledy v květnu 2009, když jeho kolonu přepadl ozbrojený gang vybavený raketomety a kulomety. [celá zpráva]

V roce 2008 vybuchla cisterna u vládní budovy, kde předsedal schůzi.

Mladší nevlastní bratr afghánského prezidenta Hámida Karzáího byl spornou postavou. Podle některých kritiků byl jen dalším z lokálních militantních vládců, který velel vlastní milici. Byl zapleten do korupčních skandálů souvisejících s platbami za ochranu konvojů se zásobami pro vojáky NATO.

Média jej také obviňovala, že byl zapleten do obchodu s heroinem. Protože těsně spolupracoval s americkými i mezinárodními silami, spekulovalo se, že byl placen i americkou tajnou službou CIA, západní představitelé nad tím přivírali oči, píše kábulský zpravodaj BBC Quentin Sommerville.

Nicméně z jiného úhlu pohledu zajišťoval bezpečí na jihu země. Byl také považován za tvrdého zastánce práv Paštunů.

Reklama

Výběr článků

Načítám