Hlavní obsah

Fuksa: U kontaminace okurek nelze zatím vyloučit teroristický útok

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v úterý v ČT ujistil, že kontroly okurek dovezených ze Španělska nadále probíhají a na řadu přijdou také další druhy zeleniny. Podle něj však ještě není zcela potvrzeno, zda ke kontaminaci okurek došlo u výrobce ve Španělsku nebo u distributora v Německu. Jednalo-li by se o záměr, bylo by to na hranici aktu terorismu, upozornil Fuksa.

Foto: Profimedia.cz

Okurka setá

Článek

„V jakémkoli skladu to lze postříkat. To už by bylo na hranici teroristického útoku,“ prohlásil v ČT ministr zemědělství.

Na zmírnění nebezpečí doporučil Fuksa vybírat si české výrobky. V jejich případě ovšem také existuje také riziko, a to u biopotravin. „Může vést k tomu, že to někdo polije močůvkou, i když už tam byly vzrostlé plodiny. V každém případě platí: jezte to, ale myjte to,“ zdůraznil Fuksa.

Podle něj se budou i nadále odebírat vzorky i jiných druhů zeleniny a může prý dojít stejně jako v Německu i na kontroly jahod. Veřejnost se má vždy včas dovědět, v které prodejně byly závadné vzorky odebrány.

Konzumace biookurek původem ze Španělska nedávno vyvolala v Německu krvácivé průjmy v důsledku přítomnosti enterohemorhagické bakterie Escherichia coli.

V Německu dosud podlehlo infekci 11 osob, u dalších více než 1200 byla infekce prokázána, nebo na ni mají zdravotníci podezření. Nejméně 30 lidí je v současnosti v kritickém stavu. Lékaři počítají s dalšími úmrtími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám