Hlavní obsah

Mladić navštívil hrob své dcery, která se před 17 lety zastřelila jeho pistolí

– Bělehrad • Aktualizováno

Bývalý bosenskosrbský generál Ratko Mladić v úterý ráno navštívil na bělehradském hřbitově hrob své dcery, jež v roce 1994 spáchala sebevraždu. Vycházku Mladičovi povolily úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za přísných bezpečnostních opatření vyrazil Ratko Mladič k hrobu své dceryVideo: Reuters

 
Článek

Bělehradské stanici B92 to oznámil zástupce žalobce Bruno Vekarić. Bývalý generál ve vazební věznici čeká na vydání k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu do Haagu, kde má být souzen za válečné zločiny. V úterý ráno k soudu přišlo písemné odvolání, které podal v pondělí Madičův obhájce Miloš Šaljić. [celá zpráva]

"Odvolání přišlo k soudu," uvedla jeho mluvčí Dušica Rističová.

Podle expertů bude odvolání zamítnuto, protože lékařská komise v pátek uvedla, že Mladić může být vydán. Tříčlenný soud by o odvolání mohl rozhodnout ještě v úterý. Na rozhodnutí má tři dny.

Obhajoba  tvrdí, že Mladić není v takovém stavu, aby mohl být souzen. Chce ustavení další komise.

Mladić navštívil  hrob své dcery

Srbské úřady vyhověly dřívější Mladičově prosbě, aby mohl navštívit hrob své dcery Any, která v březnu 1994 ve věku 23 let spáchala sebevraždu. Podle oficiální verze se doma v Bělehradě zastřelila otcovou pistolí. Média v té době psala, že Ana si sáhla na život, protože trpěla depresemi kvůli otcově roli v bosenské válce. Mladić sám nikdy verzi o sebevraždě neuvěřil a je přesvědčen, že jeho dceru zavraždili jeho váleční nepřátelé.

Podle agentury AP Mladić na hrobě dcery zapálil svíčku a položil tam malou kytici s rudou růží uprostřed. Návštěva hřbitova se uskutečnila za přísných bezpečnostních opatření, na hřbitov jela kolona opancéřovaných vozidel. Vekarić řekl, že úřady o návštěvě hřbitova neinformovaly dopředu, protože prý šlo o soukromou záležitost a protože představovala bezpečnostní riziko. "Celá akce trvala 20 minut a obešla se bez problémů," dodal Vekarić.

Foto: Reuters

Ratko Mladić. Vpravo je nynější podoba.

Zároveň obvinil Mladiče, že používá zdržovací taktiky, a zdůraznil, že nic nemůže odvrátit jeho vydání haagskému tribunálu. Podle jeho slov z bezpečnostních důvodů nebude oznámeno, kdy bude Mladić transportován z bělehradské věznice a kdy odletí do Nizozemska.

Reklama

Související články

Mladić bude vydán do Haagu, rozhodl srbský soud

Bývalý generál bosenskosrbské armády Ratko Mladić bude vydán k soudu do Haagu. Soud v Bělehradě ho v pátek uznal schopným čelit vydání a obviněním z genocidy...

Výběr článků

Načítám