Hlavní obsah

Netanjahu neudělá nic pro mír, tvrdí Obamovi poradci

Novinky, Alex Švamberk
New York/Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl názor amerického prezidenta Baracka Obamy, že samostatný palestinský stát by měl vzniknout v hranicích z roku 1967. Podle Netanjahua se Izrael v původních hranicích nedá ubránit a navíc by přišel o židovské osady na západním břehu Jordánu. Negativní Netanjahuova reakce dále prohloubila propast mezi USA a židovským státem. Podle Obamových poradců neudělá Netanjahu nic pro mír.

Článek

Barack Obama se ve čtvrtek opět pokusil oživit zamrzlý mírový proces na Blízkém východě. Podle něj je klíčem k míru vznik životaschopného palestinského státu a bezpečnost Izraele. Obama navíc uvedl, že palestinský stát by měl vzniknout na území okupovaném Izraelem v roce 1967 v Šestidenní válce, přičemž by došlo jen k menším výměnám území. [celá zpráva]

Izrael ale od nástupu Netanjahua požaduje vytýčení nových hranic palestinského státu. Hlavním důvodem jsou židovské osady, které po Šestidenní válce z roku 1967 vznikly na území západního břehu Jordánu. Žije v nich asi 300 000 lidí a Izrael je neustále rozšiřuje, i když Palestinci podmiňují jednání o míru moratoriem na výstavbu. Výstavba těchto osad na okupovaných územích je v rozporu s mezinárodním právem.

Netanjahu ocenil, že se Obama snaží dosáhnout na Blízkém východě míru, citoval jeho slova list Ha´arec. Pokud by ale mělo jít o trvalý mír, "životaschopnost palestinského státu nemůže jít na úkor životaschopnosti jediného židovského státu".

V hranicích z roku 1967 nelze Izrael ubránit

I když Obama uvedl, že klíčem k míru je životaschopný palestinský stát a bezpečnost Izraele, podle Netanjahua právě trvání na hranicích z roku 1967 bezpečnost židovského státu nezajistí.

Netanjahu proto trvá na tom, aby Obama obnovil závazky vůči Izraeli z roku 2004: „Tyto závazky vztahující se k Izraeli nezahrnují stažení se za hranice z roku 1967, které jsou neubranitelné a nechávají velká izraelská centra v Judeji a Samaří za těmito hranicemi.“ Biblickými názvy Judea a Samaří označují Izraelci okupovaný západní břeh Jordánu.

Tvrdý postoj Netanjahua a jeho neochota ke kompromisu dále zmrazily americko-izraelské vztahy. Jeden z poradců amerického prezidenta dokonce pro list New York Times v noci na pátek uvedl, že si Obama nemyslí, že by Netanjahu někdy udělal důležité ústupky, aby se dosáhlo míru na Blízkém východě. Tvrdá slova padla ještě před páteční schůzkou obou hlav států.

Schůzka se předem považuje za zmařenou. Kritiky se kromě Netanjahua ale dočkal ze strany republikánů i Obama.

„Prezident vyjádřil své naděje na mír na Blízkém východě, což je cíl, který všichni sdílíme, ale selhal v tom, aby nastínil vážný plán, který by tohoto cíle dosáhl,“ řekl předseda Sněmovny reprezentantů republikán Eric Cantor a pokračoval v tvrdé kritice americké hlavy státu: „Tento přístup podminovává naše zvláštní vztahy s Izraelem a oslabuje schopnost našeho spojence se ubránit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám