Hlavní obsah

V Irsku před příjezdem královny zlikvidovali bombu

– Dublin • Aktualizováno

Irští pyrotechnici v úterý ráno zneškodnili u Dublinu nálož. Objevena byla krátce před návštěvou britské královny v Irsku. Návštěva královny je historická, protože Alžběta II. je prvním panovníkem Spojeného království, který přijel do Irska od jeho osamostatnění před devadesáti lety.

Foto: Darren Staples, Reuters

Irští policisté kontrolují ženu u Dublinu. Před příjezdem královny byla zavedena přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Nálož byla nalezena v zavazadlovém prostoru autobusu v Maynoothu u Dublinu. Byla zničena při řízené explozi. Krátce poté nalezli policisté podezřelý balíček v dublinském Inchicore. Nalezen byl na tramvajové zastávce, uvedla televize SkyNews. I ten byl zničen, ale ukázalo se, že šlo o planý poplach, uvedla agentura Reuters.

Návštěva královny se ale přesto uskuteční. Do Maynooth v hrabství Kildare má královna přijet ve čtvrtek, aby se podívala na místní státní hřebčinec.

Bomba a balíček byly nalezeny den poté, co bylo v Londýně zlikvidováno podezřelé zavazadlo. A už v neděli získal Scotland Yard informace o hrozbě teroristického útoku ze strany odštěpených severoirských republikánů, kteří odmítají mírové dohody.[celá zpráva]

Alžběta II. bude prvním britským monarchou, který navštíví samostatné Irsko. To se od Spojeného království odtrhlo před devadesáti lety.

Návštěva má trvat čtyři dny. Měla by potvrdit usmíření mezi oběma zeměmi a také ukázat, jak pokračuje mírový proces mezi severoirskými republikány a protestanty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám