Hlavní obsah

Kubice odvolal dva náměstky, chce si přivést vyšetřovatele Mrázkovy vraždy

Právo, Novinky, jas, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice v úterý s okamžitou účinností odvolal náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France. Důvodem měla být nedostatečná komunikace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Kubice

Článek

„Po vyhodnocení atmosféry na ministerstvu vnitra jsem dospěl k závěru, že současné vedení není schopno vzájemné konstruktivní komunikace. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl odvolat dva náměstky z jejich pozic. Jim svěřené úseky budu do jmenování nových náměstků řídit já osobně,“ okomentoval ministr své rozhodnutí.

Salivar byl dlouholetým náměstkem pro vnitřní bezpečnost za ODS, na ministerstvo přišel už za úřadování Ivana Langera. France na vnitro vzal předchozí ministr a šéf Věcí veřejných Radek John loni na podzim.

Kubice byl na post ministra vnitra jmenován minulý týden. [celá zpráva]

Na vnitro míří detektiv z kauzy Mrázek

Podle zákulisních informací by měl na vnitro zamířit jeden z nejbližších Kubiceho přátel a bývalých spolupracovníků z policejního protimafiánského útvaru – detektiv Jaroslav Hruška, který např. vedl speciální tým vyšetřující vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

„Je pravda, že jsem nabídku na spolupráci v nejužším týmu ministra dostal a také jsem ji přijal,“ řekl k tomu Právu Hruška s tím, že vše ostatní už záleží na rozhodnutí Kubiceho.

Oba u policie skončili v roce 2008 a oba v té souvislosti hovořili o znechucení. Kubice si poté s dalším kolegou z policie Hynkem Vlasem založil soukromou detektivní agenturu, Hruška se vrátil na rodné Plzeňsko, kde se věnuje ekologickému zemědělství.

Vidím: Překvapilo mě to

Rozhodnutí ministra vnitra odvolat dva náměstky se podivil místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS). „Určitě mě to překvapilo. Zvláště v kontextu jeho vět o tom, že nebude dělat personální revoluci,“ řekl Vidím v úterý Právu. S Kubicem bude chtít o této věci hovořit.

Již minulý týden resort opustil Michal Moroz. Podle svých slov chtěl dále působit v rámci nově vzniklé instituce, kterou povede exministr a nově vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV). Proti Morozově působení na úřadu vlády se však postavil premiér Petr Nečas (ODS). [celá zpráva]

Na premiérův zásah v úterý John zareagoval s tím, že pokud nebude mít možnost složit si vlastní tým, nemá důvod funkci vykonávat. Zdůraznil zároveň, že si nechce vyměňovat s premiérem informace přes média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám