Hlavní obsah

Francie zadržovala na hranici italské vlaky s africkými běženci

Řím/Paříž

Francouzské úřady v neděli na hranici zadržovaly vlaky, v nichž z Itálie cestovali afričtí přistěhovalci. Další jízdu Paříž povolila až po oficiální stížnosti italských úřadů. Řím běžencům nedávno k nelibosti množství evropských států udělil povolení k dočasnému pobytu, čímž jim umožnil volně cestovat v rámci zemí Schengenského prostoru.

Článek

Do Itálie jen letos dorazilo přes 20 000 uprchlíků z nepokoji postižené severní Afriky, především Tuniska. Itálie jim udělila povolení k dočasnému pobytu.

Zadržování vlaků na mezi hraničními body Ventimiglia v Itálii a Menton ve Francii bylo podle Italů „jasným porušením hlavních evropských principů“. „Vydali jsme jim cestovní doklady a všechno ostatní, co potřebují, a Evropská komise to uznala, když prohlásila, že jednáme podle pravidel Schengenského prostoru,“ prohlásil italský ministr vnitra Roberto Maroni.

Francie však po běžencích požaduje, aby prokázali, že jsou finančně soběstační, a na hranici umístila stráže.

Itálie a Francie se kvůli přílivu uprchlíků ze severní Afriky nedávno dohodly na společných námořních a leteckých hlídkách, které by měly zabránit dalšímu přísunu lidí z Tuniska, Egypta, Libye a dalších zemí černého kontinentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám