Hlavní obsah

VV zvolily Peake za novou šéfku klubu, chce nahradit i Johna

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, rsk

Věci veřejné si zvolily za novou předsedkyni klubu Karolínu Peake. Nahradí Kristýnu Kočí, která byla ve čtvrtek vyloučena ze strany. Peake také bude ve vyjednávacím týmu pro K9. Uvedla, že změnila rozhodnutí a bude kandidovat i na předsedkyni VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake bude usilovat i o pozici předsedkyně strany.

Článek

Karolína Peake je místopředsedkyní VV, jejich právní expertkou a předsedá sněmovnímu ústavně právnímu výboru. V souvislosti s očekávaným volebním sjezdem VV se hovořilo o tom, že by mohla v čele strany nahradit Radka Johna, protože získala druhý největší počet nominací uvnitř strany. V pátek oznámila, že na šéfa strany kandidovat vzhledem k počtu nominací kandidovat bude, ale ve volbě podporuje Johna.

Ještě ve čtvrtek byla šéfkou klubu Kočí, ta ale upadla v nemilost kvůli trestnímu oznámení, které podala na ministra dopravy Víta Bártu (VV). Klub VV ji zbavil funkce, členství v klubu, a nakonec i stranické legitimace.

Bude vyloučena i Suchá?

Na jednání poslaneckého klubu VV, který vybíral nové vedení, nedorazila poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá. Karlovarská poslankyně se pokládá za rebelku proti své vůli, z poslaneckého klubu po posledních vnitrostranických otřesech vystoupit nechtěla, ale klub jí prý dává najevo, že s ní nepočítá.

Věci veřejné zatím vyloučily tři rebely, nyní se spekuluje o Suché. Ta dříve kritizovala stejně jako Stanislav Huml jednání o vyloučení poslance Jaroslava Škárky bez jeho přítomnosti a obhajoby. Během hektického čtvrtka ji VV nepozvaly na klubovou poradu, kde řešily problémy s šéfkou poslanců Kristýnou Kočí.

V reakci na to Suchá sdělila vedení, že se za hysterických okolností nehodlá zúčastnit ani předem avizovaného rokování ve Sněmovně. Když se pak jednání přesunulo do stranické centrály na Smíchově, zůstala s rebely ve Sněmovně. Novinářům však sdělila, že z klubu odejít nechce. Odjela z Prahy, aby si celou situaci promyslela.

Na pátečním jednání klubu chyběl i Miroslav Petráň, který do Sněmovny přišel nedávno jako náhradník za Štěpánku Fraňkovou. „Jsem ve Francii, vracím se po neděli. Z toho je jasné, že teď nebudu nic komentovat,“ sdělil Právu. Podle informací Práva se zatím spíše řadí k táboru, který sympatizuje se stávajícím vedením.

Tři poslanci vyloučeni

Nejmenší vládní stranou zamávaly vnitrostranické bouře, které rozpoutal někdejší první místopředseda VV Škárka s tvrzením, že dostal od mecenáše Bárty statisícové sumy výměnou za mlčení o souvislostech mezi VV a bezpečnostní agenturou ABL. K němu se posléze přidala i Kočí, která stejně jako Škárka podala trestní oznámení kvůli úplatku. Bárta jí prý minulý týden vložil do desek půl miliónu korun.

Věci veřejné ve čtvrtek vyloučily oba aktéry z klubu a s nimi i Humla, který si stěžoval na Bártovy diktátorské manýry. Huml nedávno čelil trestnímu oznámení, že vypracoval pro soud chybný znalecký posudek. Požádal sice Sněmovnu o vydání k trestnímu řízení, ale poslanci VV mu nevyhověli. Podle Humla byla celá záležitost vykonstruovaná coby výstraha ze strany Bárty.

Kauza Škárka

Kauza Jaroslava Škárky odstartovala v neděli, kdy týdeník Respekt zveřejnil nahrávku, na které se Škárka rozpovídal o podplácení některých poslanců VV za mlčenlivost ohledně financování strany a loajalitu. V domnění, že nemluví na mikrofon, uvedl také, že sám obnosy ve výši poslaneckého příjmu dostával.

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to napsal ve svém pondělním vydání. Škárka podle listu také tvrdí, že stejně jako s ním bylo o penězích jednáno i s některými dalšími poslanci včetně předsedy strany Radka Johna. Bárta, John i Babák se proti Škárkovým tvrzením ohradili.

Po zveřejnění záznamu Škárka prohlásil, že o tajném nahrávání věděl a z novinářky si chtěl vystřelit, a proto ji mystifikoval.

Nicméně ministr vnitra John v pondělí podal kvůli Škárkovým výrokům trestní oznámení s tím, že se celá věc musí vyšetřit. V úterý Škárka přišel s prohlášením, že peníze skutečně dostával, každý měsíc po 55 tisících a před týdnem prý obdržel u Bárty v bytě 170 tisíc. Stěžoval si také na to, že je sledován, do auta mu prý někdo nainstaloval monitorovací zařízení a přes den jej pronásledovala dvě auta.

Ještě v úterý poslanecký klub VV Škárku bez jeho přítomnosti vyloučil. Klubu se zřejmě nelíbilo, že chtěl Škárka anonymně šířit informace o podplácení a nařčení čelních představitelů strany. Babák vyjádřil podezření, že Škárkova domovská plzeňská organizace by mohla být napojena na kmotry z ODS.

Ve středu Škárka upřesňoval, že 55tisícové sumy přijímal jako satisfakci za výkon místopředsedy. Jako úplatek prý vnímal až 170 tisíc korun od Bárty. Trval také na tom, že peníze mu předával Babák a Vysloužil. Svá prohlášení prý popíral proto, že si myslel, že zveřejnění nahrávky bylo pod taktovkou Bárty ve spolupráci s Respektem.

Bárta veškerá nařčení odmítá, nicméně připustil, že Škárkovi i Kočí peníze na jejich vlastní žádost dal. Podle něj se však jednalo o půjčky. Kočí dokonce měla po Bártovi chtít šestimiliónový úplatek, zaznělo údajně z úst Bárty při utajeném jednání špiček. Podle Johna potřebovala Kočí půl miliónu na kabelky. Poslankyně si ale stojí za tím, že si o peníze neřekla, obálku ani nerozbalila a předala ji rovnou notáři.

Reklama

Související články

VV vyloučily Kočí z klubu i ze strany

Dosavadní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí byla vyloučena z klubu a posléze i ze strany. Rada VV to zdůvodnila hrubým porušením...

Výběr článků

Načítám