Hlavní obsah

Krejčířova matka byla v JAR u výslechu

Právo, Michael Švec
Johannesburg
Aktualizováno

Matka uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře Naděžda ve středu přiletěla do Johannesburgu, kde se ve čtvrtek konal soud s jejím synem. Jen minuty poté, co letadlo dosedlo na přistávací dráhu, Krejčířovou zadrželi a vyslechli ozbrojení úředníci jihoafrické celní správy a daňového úřadu (SARS).

Článek

„Kontrola byla provedena, nebylo objeveno nic nezvyklého a (Krejčířová) byla propuštěna,“ citovala místní média mluvčího SARS. Podle orgánů šlo o „rutinní výslech potenciálně vysoce rizikových lidí“.

Jak upozornil zpravodajský portál Independent Online, 64letá žena přistávala na johannesburském mezinárodním letišti za zvýšených bezpečnostních opatření.

Krejčířová se podle serveru v příletové hale usmívala a pózovala fotografům, na otázky novinářů ale odmítala odpovídat. Na letišti ji čekal vnuk Dennis a Krejčířův spolupracovník Miloslav Potiška, doplnil server. Pak žena podle novinářů rozčíleně hovořila do telefonu a odjela bílým terénním mercedesem.

Krejčířová měla vézt peníze

Pracovník bezpečnosti letiště pak pod podmínkou anonymity sdělil, že úřady dostaly udání, že Krejčířová s sebou poveze velkou částku v hotovosti, a nevyloučil, že se nechaly napálit. Žena podle něj mohla být jen klamný cíl, který měl odlákat pozornost bezpečnostních složek od někoho jiného.

„Dostali jsme informaci, že s sebou veze velkou částku v hotovosti. Zatímco jsme ji vyslýchali, někdo další spojený s tímto příběhem nám mohl proklouznout,“ přiznal.

Účty Krejčíře a jeho blízkých jsou podle tohoto zdroje monitorovány, pašování peněz do země je tak podle něj jediný způsob, jak zajistit, aby podnikatel zaplatil za „dodělání práce“.

„Je podezříván, že nechal zavraždit lidi, když byl v českém vězení, nebude tedy překvapením, pokud se to stane i zde,“ vysvětlil zdroj.

Krejčíř může být obviněn z vražd

Krejčíř, který byl zatčen koncem března, když se po téměř dvoudenním útěku sám vydal policii, ve čtvrtek už podruhé předstoupil před soud. Odmítl obvinění z pojistného podvodu. Podle jihoafrického serveru eyewitnessnews.co.za uvedl, že již týdny předtím, než se vzdal jihoafrické policii, věděl, že mu hrozí zatčení. Policii údajně nabídl spolupráci.

Očekává se, že Krejčířovi advokáti požádají o jeho propuštění na kauci.

Podnikatel je obviněn z podvodu, kdy si měl na základě zfalšované diagnózy, že má rakovinu v posledním stadiu, nechat vyplatit v přepočtu 12 miliónů korun od pojišťoven. Podle jihoafrických médií není vyloučeno, že bude obžalován i v souvislosti s několika vraždami, které byly v jeho okolí spáchány za poslední rok.

Jde mimo jiné o případ smrti údajného mafiánského bosse a majitele bezpečnostní agentury Cyrila Beeky, který byl zastřelen ve svém autě v Kapském Městě. [celá zpráva]

V reakci na tuto vraždu policie prohledala Krejčířův dům, kde našla seznam lidí údajně určených k likvidaci. Beekovo jméno na seznamu figurovalo rovněž. [celá zpráva]

Média tvrdí, že policie Krejčíře rovněž podezřívá v souvislosti s vraždou majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona a německého prodejce luxusních aut Uweho Gembally. [celá zpráva]

Všichni tři podle serveru Independent Online měli zemřít poté, co český uprchlík zjistil, že hodlají svědčit proti jeho údajně protizákonným aktivitám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám