Hlavní obsah

Tsunami v Japonsku dosáhla až 38 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonští vědci v pondělí uvedli, že tsunami, která po zemětřesení zasáhla 11. března severovýchod Japonska, dosáhla v pobřežním městě Mijako ve vzdálenosti dvě stě metrů od pobřeží výšky 37,9 metru. Uvedla to televize NHK. O extrémní výšce vlny tsunami ve čtvrti Taro v tomto městě v prefektuře Iwate informoval tým profesora Jošinobu Cudžiho z Tokijské univerzity.

Článek

Podle něj je tsunami srovnatelná s tou, která zpustošila v téže prefektuře v roce 1896 jiné město. Tehdy měla vlna výšku 38,2 metru. Cudži nevyloučil, že v některých dalších oblastech mohla být tsunami letos ještě vyšší.

Výška tsunami ve čtvrti Taro ukazuje, že veškerá opatření na ochranu města byla zcela nedostatečná. S tak vysokou tsunami nikdo nepočítal. U jaderných elektráren, které vyžadují nejvyšší ochranu, se počítalo s výškami maximálně sedm, někde devět metrů.

Zemětřesení a tsunami si podle posledních údajů japonské policie vyžádaly přes dvanáct tisíc potvrzených obětí s tím, že dalších šestnáct tisíc lidí je nezvěstných.  Zničeno bylo 45 700 budov, poškozeno dalších skoro 150 000.

Radiace klesá, ale únik radioaktivity pokračuje

Radiace u zdevastované fukušimské jaderné elektrárny od neděle pokračuje v poklesu. Japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost ale varoval, že únik a oprava chladících okruhů a likvidace radioaktivní vody z budov generátorů potrvají měsíce. Během té doby mohou stále unikat radioaktivní látky.

Elektrárenská společnost zatím neví, kudy se dostává do moře radioaktivní voda z budov generátorů. Použila kvůli tomu i bílé barvivo, aby to zjistila, ale neuspěla.

Zatím se nepodařilo ani utěsnit dvaceticentimetrovou prasklinu v budově druhého reaktoru, připomíná CNN. Selhal jak sobotní pokus utěsnit ji betonem, tak nedělní, kdy se použila směs polymeru, papíru a pilin.

Uplatní se proto plán C, kdy se nedaleko budovy vybuduje hluboce založená stěna z jílu, která bude bránit tomu, aby se radioaktivní voda dostávala do moře. To je podle Japonců klíčové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám