Hlavní obsah

Kaddáfí přešel do protiofenzivy, Obama dal zelenou CIA

• Aktualizováno

Povstalci na východě Libye se již podruhé stahují ze svých nabytých pozic poté, co na ně s novou silou udeřily síly vůdce Muammara Kaddáfího. Ve středu rebelové ztratili klíčový ropný přístav Rás Lanúf i nedaleké město Bin Džavád. Podle agentury Reuters povolil prezident USA Barack Obama CIA operovat v zemi.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjští povstalci v Rás Lanúfu odnášejí tělo mrtvého kolegy.

Článek

Také v západním městě Misuráta čelí povstalci pokračujícím útokům Kaddáfího vojáků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Americký prezident Barack Obama dal v úterý najevo, že by mohl rebely ozbrojit. Myšlenku ve středu podpořil britský premiér David Cameron. List The Wall Street Journal ovšem už před časem napsal, že USA dodávají libyjské opozici zbraně prostřednictvím egyptské armády, a agentura Reuters ve středu uvedla, že Obama v uplynulých dvou až třech týdnech podepsal tajný příkaz k tajné podpoře americké vlády povstalcům prostřednictvím CIA.

Povstalci se stahují

Reportér BBC v Adžedabíji ve středu informoval, že se jednotky povstalců na východě stahují, protože nemohou konkurovat disciplíně a palebné síle Kaddáfího oddílů. Již podruhé tak dochází k obratu poté, co rebelové o víkendu dobyli několik měst v oblasti. Je to výsledek zvolnění akcí spojenců, což potvrdil například 27letý bojovník v Brize v rozhovoru pro agenturu AFP: „Chceme dvě věci: aby letadla shazovala bomby na Kaddáfího tanky a dělostřelectvo, a aby nám dali zbraně k boji“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kaddáfí přešel na východě do protiofenzivyVideo: Reuters

Kaddáfího jednotky na východě nyní postupují na Brigu. Podle nepotvrzených zpráv ale příslušníci opozice opouštějí i Adžedabíju.

Mezitím ve středu Francie oznámila, že vyšle do povstalecké bašty Benghází svého vyslance. Francie byla první zemí, která uznala Národní radu, alternativní vládu ustavenou rebely. Po Francii letos jejich vládu uznal ještě Katar.

Reklama

Výběr článků

Načítám