Hlavní obsah

Obama zvažuje vyzbrojit libyjské rebely, chce pád Kaddáfího

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý v noci nevyloučil, že nechá vyzbrojit rebely bojující proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Cílem operace v Libyi je vytvořit takový tlak na Kaddáfího, aby se vzdal moci. Rebelové ale podle BBC museli pod tlakem Kaddáfího jednotek opustit i Rás Lanúf, který počátkem týdne obsadili během spanilé jízdy na západ, kdy se dostali až do Bin Džavádu.

Článek

K případnému vyzbrojení rebelů Obama v rozhovoru pro televizi NBC řekl: „Nevylučuji to, ale také to nepotvrzuji.“

Na Libyi je přitom uplatněno embargo na dovoz zbraní podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1970. To ale podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové neplatí: „Je to naše interpretace rezoluce Rady bezpečnosti 1973, která vylepšuje nebo překrývá absolutní zákaz na dodávky zbraní.“

Právní kličky

Clintonová se podle BBC odvolává na bod čtyři rezoluce 1973, který uvádí, že se mají použít „všechna nutná opatření nehledě na bod devět rezoluce 1970“. To podle jejích právníků umožňuje vyzbrojit rebely, pokud by to zabránilo útokům.

"Zvážíme všechny možnosti poskytnutí podpory libyjskému lidu, abychom se přiblížili pokojnější a stabilnější Libyi," prohlásil americký prezident.

Postoj USA, jemuž se nyní blíží i pohled britského ministra zahraničí Williama Hagueho, ale mnohým dalším zemím vadí, zvláště když na embargo dohlíží NATO. Výhrady má například Portugalsko.

Obama už potvrdil, že opozice by měla dostávat humanitární pomoc, dodávky zdravotnického materiálu a komunikační zařízení.

Tripolis obviňuje koalici

Libyjská vláda opakovaně hovořila, že koaliční útoky ze vzduchu míří čistě na libyjskou armádu a čistí cestu povstalcům, kteří se dostali už do přístavu Rás Lanúf. [celá zpráva]

Další postup na Syrtu ale byl zastaven a útok vzbouřenců Kaddáfího armáda odrazila. [celá zpráva]

Západní mocnosti to ale opakovaně popíraly s tím, že cílem je jenom uvést v praxi rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1973, jejímž cílem je ochránit libyjský lid.

Obama konstatoval, že Kaddáfího už vojenský tlak a mezinárodní sankce značně oslabily. "V tuto chvíli neovládá většinu Libye," řekl šéf Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám