Hlavní obsah

Z Fukušimy evakuovali dělníky kvůli dramatickému nárůstu radiace

Tokio
Aktualizováno

Hladina radioaktivity ve vodě u druhého bloku elektrárny ve Fukušimě je desetimiliónkrát vyšší než normálně. V neděli to podle televize NHK uvedl provozovatel elektrárny, firma Tepco. Dělníci pracující v bloku byli evakuováni. Výrazně vyšší hladina radioaktivních izotopů ve vodě byla zjištěna u čtyř ze šesti reaktorů. Podporuje to podezření, že pláště bloků byly poškozeny a jádro roztaveno.

Foto: Reuters

Poškozený komplex jaderné elektrárny Fukušima

Článek

Později mluvčí firmy Tepco oznámil, že radiace byla naměřena chybně a provádějí se kontrolní měření. Není tak jasné jak velká míra radiace u reaktorů je.

Ve vodě v budově turbogenerátoru druhého bloku reaktoru bylo naměřeno 2,9 miliardy becquerelů v kubickém centimetru, uvedla společnost Tepco. Je to desetimiliónkrát víc, než kolik se běžně v chladící vodě naměří. Záření pochází z radioaktivního isotopu jódu 134. Naměřeno ale bylo i záření z jódu 131, cesia 134 a cesia 137.

Po zjištění hladiny radioaktivity byli dělníci odčerpávající vodu z budovy okamžitě evakuováni.

Podle společnosti tyto isotopy unikají z jádra reaktoru, jaderné palivo bylo částečně roztaveno. Firma se nyní snaží zjistit, kudy radioaktivní isotopy unikají. Profesor tokijské univerzity Naoto Sekimura se domnívá, že únik pochází z jímky, která má zachycovat unikající radioaktivitu. O té se ví, že byla explozí poškozena.

Podle společnosti tyto isotopy unikají z jádra reaktoru, jaderné palivo bylo částečně roztaveno. Firma se nyní snaží zjistit, kudy radioaktivní isotopy unikají. Profesor tokijské univerzity Naoto Sekimura se domnívá, že únik pochází z jímky, která má zachycovat unikající radioaktivitu. O té se ví, že byla explozí poškozena.

Situace v druhém reaktoru je výrazně horší než v ostatních. Hladina radioaktivity je tam tisícinásobně vyšší než ve vodě v budově turbogenerátorů v prvním a třetím reaktoru. I tam je však desetitisíckrát nad normou.

Část dělníků o hrozbě nevěděla, další ji ignorovali

Firma Tepco se postupně pokouší odčerpat zamořenou vodu ze čtyř energobloků elektrárny Fukušima 1. Radioaktivní voda brání dalšímu postupu sanačních prací a způsobila již ozáření desítky pracovníků. Tři skončili v nemocnici, kde dva leží, neboť pracovali ve vodě bosí a popálilo je záření beta. Hladina radioaktivity byla desetitisíckrát vyšší, než je běžná.

Společnost Tepco, která elektrárnu Fukušima provozovala a řídí nyní záchranné práce, současně přiznala, že nejméně tři ozáření technici pracující u třetího bloku nebyli informováni o tom, že tam budou vystaveni drasticky vysokým hodnotám záření.

"Kdyby (ve firmě) řádně fungovaly informační toky, mohlo se možná nehodě zabránit," řekl podle agentury DPA jeden z manažerů Tepka deníku Jomiuri.

Část dělníků pracujících na přívodu elektrického vedení do narušené elektrárny, aby bylo možné obnovit chlazení, zase vědomě nedbala poplachových signálů před radioaktivitou.

Roste zamoření moře

Japonská jaderná elektrárna Fukušima 1 zamořuje stále více mořskou vodu ve svém okolí, píše DPA. Hodnota radioaktivního jódu překračuje podle nejnovějšího měření bezpečnostní limit 1850krát, což je výrazně více než v pátek. [celá zpráva]

Ještě v pátek hodnota radioaktivního jódu 131 ve vzorcích odebraných zhruba 330 metrů od pobřeží u elektrárny překračovala bezpečnostní limit 1250krát, v úterý dokonce pouze 125krát.

V moři se však koncentrace radioaktivních prvků rychle ředí, takže nehrozí bezprostřední nebezpečí pro floru ani faunu u pobřeží, uvedl v sobotu japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.  Růst naměřených hladin však svědčí o tom, že z havarovaného reaktoru unikají radioaktivní materiály.

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amana nebude nebezpečí z elektrárny Fukušima ještě dlouho zažehnáno. Stále není jasné, zda jsou jádra reaktorů a vyhořelé palivové tyče dostatečně chlazeny. Bude třeba udělat ještě mnoho věcí, aby krize skončila, řekl Amano víkendovému číslu deníku New York Times.

Nebezpečná zóna se rozšiřuje

Kvůli vysoké hladině záření byla rozšířena evakuovaná zóna kolem elektrárny z dvaceti na třicet kilometrů. I v této vzdálenosti jsou hladiny vyšší o čtyřicet procent než je roční limit. Ve středu bylo ve městě Namie naměřeno 1,5 milisievertu, uvedla ČTK. Přesto vláda lidem za třicetikilometrovou hranicí neřekla, aby se evakuovali. Ani jim nedoporučila zůstat doma.[celá zpráva]

Podle expertů naměřená hladina nepředstavuje žádné riziko.

Obětí je přes deset tisíc

Zemětřesení z 11. března 2011 a následná vlna tsunami si vyžádaly podle posledních údajů 10 489 obětí. Nezvěstných je 16 600 lidí. Nejvíce postižena je prefektura Mijagi, kde zemřelo 6 333 osob, v Iwate pak 3 152 a ve Fukušimě 946. Zničeno bylo 18 000 domů a poškozeno dalších 140 000

Reklama

Výběr článků

Načítám