Hlavní obsah

Francie zničila pět libyjských letadel, vzbouřenci za den postoupili o 130 kilometrů

Novinky, Alex Švamberk
Benghází/Paříž
Aktualizováno

Na západě Libye u Misuráty zničily francouzské bojové letouny při útoku na letiště pět libyjských letadel a dva vrtulníky, uvedla BBC. Letouny také zastavily útoky na město. Na východě dokázali rebelové za den postoupit o 130 kilometrů a dostali se do Brigy.

Článek

U Misuráty probíhají už několik dní těžké boje, Kaddáfího síly se snaží město obsadit a zajist spojení Tripolisu se Syrtou.

Při francouzském náletu bylo na místním letišti zničeno pět vojenských letadel a dva vrtulníky. O zásazích informovalo francouzské ministerstvvo obrany. Podle něj se letouny připravovaly ke vzletu. Terčem se staly také útočící Kaddáfího jednotky.

"Ostřelování skončilo a nyní jsou na nebi nad Misurátou válečná letadla spojenců," uvedl jeden ze vzbouřenců.

Letadla koalice útočila už během dne na předměstí, odkud oddíly věrné Kaddáfímu město ostřelují. Zasáhla i muniční sklad letecké základny na jihu města. Ostřelování poté dočasně polevilo, ale odpoledne se město opět ocitlo pod těžkou palbou děl a minometů.

Rebelové na východě postupují

Rebelové v sobotu, týden po zahájení náletů na Libyi, dokázali poprvé výrazně postoupit o 130 kilometrů na jihozápad. Dobyli klíčové město Adžedábíja a večer se dostali až do sedmdesát kilometrů vzdáleného ropného přístavu Briga, uvedla to televize SkyNews.

O dosažení Brigy informoval mluvčí rebelů v Benghází slovy: "Začaly vanout větry změn." Podle agentury AFP jsou protivládní síly již v centru Brigy, Kaddáfího jednotky ustupují a jsou od Brigy vzdáleny už 30 kilometrů.

I SkyNews uvedla, že po dosažení Brigy povstalci zatočili na jih a zkusili postoupit ještě dál. Umožnily jim to letecké útoky koaličních sil, které zničily techniku armády a milicí libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. [celá zpráva]

Více než sto kilometrů dlouhou cestu lemují zničené tanky, obrněné transportéry, auta i raketomety.

I když nad oblastí přelétávala během soboty letadla, nepodnikala žádné útoky, protože technika byla už zničena a Kaddáfího muži se stáhli nebo rozprchli.

Stažení libyjských vládních jednotek z Adžedábíje novinářům potvrdil náměstek libyjského ministra zahraničí. Zahraniční koalici přitom podle agentury Reuters obvinil, že pomáhá povstalcům a ochrana civilistů ji nezajímá.

Adředabíju a Brigu ovládli povstalci už na začátku rebelie, a Kaddáfího armáda obě města obtížně dobývala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám