Hlavní obsah

Počet obětí střetů v Sýrii se blíží stovce

Damašek
Aktualizováno

Až sto osob zahynulo ve středu při potlačení demonstrací v městě Dará na jihu Sýrie, uvedla agentura AFP. Reuters s odvoláním na nemocniční zdroje uvádí 25 mrtvých. Při pohřbech obětí se sešlo ve městě 20 000 obyvatel. Sýrie kvůli velkým protestům, jaké nikdy nezažila, naznačila, že možná zruší výjimečný stav platný od roku 1963. K soudu mají také být pohnáni ti, kdo zabili demonstranty.

Článek

Mrtvé lidé označili za mučedníky, jejichž krev nebyla prolita nadarmo. Dav směřoval od mešity Umarí k městskému hřbitovu.

Policisté ve středu stříleli ostrou municí do účastníků protestního shromáždění. Lékaři z hlavní nemocnice v Dará oznámili, že k nim dorazila těla 25 mrtvých. „Všechna měla průstřely,“ uvedl jeden.  Mnoho dalších těl ale může být v menších nemocnicích.

Agentura AFP se s informací o zhruba stovce mrtvých opírá o výpovědi aktivistů lidských práv a svědků.

Dará leží u hranice s Jordánskem a v minulosti toto město patřilo k oporám vládní strany Baas, která zemi vládne od roku 1963. V posledních dnech se ale právě do něj stáhli demonstranti a pořádají už několik dní protesty. Jsou to největší demonstrace v zemi od nástupu Bašára Asada k moci před jedenácti lety, kdy v křesle hlavy státu vystřídal svého otce Hafíze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám