Hlavní obsah

Britové odvolali tvrzení, že Kaddáfí je na mušce

– Tripolis • Aktualizováno

Británie v pondělí popřela, že by plukovník Muammar Kaddáfí byl terčem útoků, jak dříve s odvoláním na nejmenovaného představitele velení uvedla SkyNews. O tom, zda je plukovník cílem, se diskutuje od nedělního útoku na budovu v komplexu jeho rezidence v Tripolisu. Čtyřpatrová budova se změnila v hromadu suti.

Článek

Hlava britských ozbrojených sil generál David Richard v pondělí po setkání v sídle premiéra na Downing Street řekl, že Kaddáfí není v žádném případě cílem vojenské akce. "Rezoluce OSN to neumožňuje." Reagoval na vyjádření nejmenovaného vysokého představitele armády, který řekl, že na něj lze útočit.

"Kaddáfí je jako velitel libyjských sil legitimním cílem," citovala dříve SkyNews nejmenovaného představitele armády. Později navíc situaci zkomplikoval výrok premiéra Davida Camerona, jenž v reakci na Richardovo prohlášení řekl, že na Kaddáfího ovšem je možné zaútočit, protože představuje hrozbu pro civilisty.

Údery proti Kaddáfího sídle

Přestože se první zprávy o výbuchu v komplexu budov Kaddáfího rezidence objevily už v neděli večer, americký viceadmirál Bill Gortney v noci uvedl: „Nemíříme na jeho rezidenci, Kaddáfí není cílem."

Gortney ovšem naznačil, že by při útocích mohl zahynout: "Jestliže Kaddáfí bude zrovna na místě, bude na inspekci protiletadlových raket, a my nevíme, zda tam je, nebo ne, pak..."

Poté, co byl zásah budovy v komplexu rezidence plukovníka Muammara Kaddáfího potvrzen, byl obhajován s tím, že šlo o jedno z velitelství libyjské armády a útoky na velitelství mají oslabit schopnost koordinace libyjské armády, aby nemohla zasahovat proti povstalcům. Uvedl to pro BBC jeden z velitelů operace, který trval na anonymitě. Podle něj mají jednotky též oprávnění útočit na libyjské tanky a vojáky bojující s rebely.

Foto: Právo

Zatím není nic známo o osudu libyjského vůdce, ani kde byl během nočního náletu. Ten od zahájení náletů na Libyi pronesl dva projevy, byl však zaznamenán jen zvuk. Jeho tvář se na obrazovce státní televize neobjevila. Zřejmě se skrývá.

Z budovy zbyly jen trosky

Reportér CNN Nic Robertson, který mohl budovu navštívit, sdělil, že zasažena byla zřejmě střelou s plochou dráhou letu. V budově našel kusy plechu zřejmě ze střely s anglickými nápisy. Střely Tomahawk vypálili v noci na pondělí Britové a zřejmě i Američané.

Bylo to "barbarské bombardování, které mohlo zasáhnout stovky civilistů shromážděných v rezidenci Muammara Kaddáfího, asi 400 metrů od zasažené budovy," prohlásil mluvčí Kadáfího režimu Músá Ibrahím. Řekl nicméně, že nikdo zranění neutrpěl.

Útok na budovu byl podniknut i přesto, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nařídil v neděli večer ve 20.00 SEČ jednostranné zastavení palby všem svým jednotkám. [celá zpráva]

Britský kabinet ale v noci uvedl, že nesoudí Kaddáfího podle slov, ale podle činů.

Podle libyjských zdrojů si zatím nálety vyžádaly 64 obětí.

Liga arabských zemí mírní svůj odmítavý postoj

Předseda Ligy arabských států Amr Músá v pondělí řekl, že organizace není proti rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Libyi. V neděli liga kritizovala postup při prosazování bezletových zón s tím, že Libyjce je potřeba chránit před útoky a ne je vystavovat dalším.

Liga arabských zemí se za rezoluci postavila. "Nechceme vidět žádnou další krvavou lázeň mezi civilisty, jakou jsme viděli," řekl Músá k postupu Kaddáfího vojsk. Připomněl, že i ona žádala RB OSN o schválení rezoluce o bezletových zónách. "Nemáme námitek k rezoluci, protože jasně uvádí, že v Libyi nebudou žádná pozemní vojska okupující zemi."

Katar a Spojené arabské emiráty nadále plánují zapojit se operací zajišťujících bezletové zóny nad Libyí.

Spolu s generálním tajemníkem OSN Panem Ki-munen Amr Músá vyjádřil především obavy o osud obyvatel Libye a strach z humanitární krize, protože po útocích začaly ze země prchat další tisíce obyvatel.

Pondělní nálet přerušen kvůli civilistům

Nálety pokračovaly celou noc. V pondělí ráno byl přerušen nálet britských strojů Tornado GR 4 kvůli tomu, že se v cílové oblasti objevili civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky leteckých náletů na Kaddáfího pozemní jednotkyVideo: Reuters

Libyjská státní televize uvedla, že Kaddáfího stoupenci vytvářejí v místech možných náletů lidské štíty. Kaddáfího přívrženci se údajně shromažďují především na letištích. Podle rebelů je ale k tomu vláda nutí.

Náčelník spojených štábů Mike Mullen uvedl, že v pondělí budou podnikány útoky na zásobovací linie Kaddáfího armády, aby nemohla pokračovat v útocích na východě země.

Povstalci žádají o podporu ze vzduchu

Spojencům se pomocí náletů podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na Benghází a přinutili armádu ustoupit k asi 160 kilometrů vzdálené Adžedábíji. I tam na ni zaútočila letadla a povstalci se poté pokusili město dobýt, vládní jednotky je ale odrazily.

"Potřebujeme další nálety. Chceme, aby (spojenci) bombardovali jejich letiště a tanky," řekl agentuře AFP jeden z povstalců připravených k útoku na město. Protivládní jednotky by podle něj chtěly vstoupit do Adžedábíje ještě dnes.

Anketa

Může zásah v Libyi vyústit v dlouhý a krvavý konflikt?
Ano
48,1 %
Ne
51,9 %
Celkem hlasovalo 27903 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám