Hlavní obsah

Egyptská armáda dodává libyjským povstalcům zbraně

Novinky, rei
Káhira

Egyptská armáda začala s vědomím USA přes hranice dodávat zbraně libyjským povstalcům. Potvrdili to představitelé Spojených států i rebelů v Libyi, napsal deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjští povtalci

Článek

Přísun zbraní byl zahájen „před několika dny“ a neustává, potvrdil listu nejmenovaný americký představitel, který ale poznamenal, že dodávky přišly příliš pozdě a jsou omezené.

„Víme, že nám pomáhá egyptská vojenská rada, ale nesmí to být vidět,“ řekl libyjský obchodník v Káhiře Haní Souflakis, jenž působí jako prostředník mezi povstalci a prozatímní egyptskou vládou.

Obě strany potvrdily dodávky lehčích zbraní, zejména útočných pušek a munice. Je to první potvrzení ozbrojování povstalců pravděpodobně iniciované Spojenými státy. Britský list The Independent již před časem napsal o žádosti USA do Saúdské Arábie, zda by Rijád mohl zajistit dodávky amerických zbraní rebelům.

Potvrzení dodávek z Egypta následuje po návštěvě americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Káhiře a odsouhlasení bezletové zóny nad Libyí Ligou arabských států z minulého týdne. Liga zasedala také v Káhiře.

Katar dodával potraviny

Podporu arabských zemí povstalcům dokazují i nálezy z Rás Lanúf po jeho zpětném dobytí Kaddáfího jednotkami. Libyjská státní televize odvysílala záběry balíků s potravinovou pomocí proti rebely označených katarskou vlajkou.

Libyjští povstalci ztratili veškeré pozice dobyté před měsícem a nyní se před silami vůdce Muammara Kaddáfího snaží ubránit hlavní baštu odporu Benghází. Kaddáfí dal opozici ultimatum, aby složila zbraně, a výměnou nabídl amnestii.

Rada bezpečnosti OSN mezitím ve čtvrtek večer schválila vytvoření bezletové zóny nad Libyí a odsouhlasila „kroky na ochranu libyjských civilistů“. Kaddáfí pohrozil, že v případě cizí intervence v jeho zemi bude útočit na vojenské i civilní cíle ve Středozemním moři. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám