Hlavní obsah

Vrah popravil spícího muže v tramvaji kvůli hádce, která se ho netýkala

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Ze zastřelení 34letého pasažéra tramvaje 22 v Praze obvinila policie 58letého anglicky hovořícího cizince. Střílet měl zbraní přihlášenou na jinou osobu. Motiv činu zřejmě souvisí s předchozí hádkou v baru Ještěrka, kde se oba muži před půlnocí potkali.

Článek

Podle šéfa pražské mordparty Josefa Mareše se však muži neměli pohádat mezi sebou. Hádka prý probíhala mezi obětí a skupinou dalších osob, podezřelý muž jí měl jen přihlížet. Oba muži se neznali, jejich jediné setkání netrvalo déle než 20 minut a prý spolu ani nehovořili.

Přesto si podle policejní verze cizinec na muže počkal a v tramvaji jej pak spícího popravil. Že oběť spala, dovozují kriminalisté z toho, že muž přejel několik stanic za místo svého bydliště. Spánku odpovídala i poloha, v níž byl nalezen.

Balistická zkouška podle Mareše prokázala, že zbraň nalezená při domovní prohlídce u cizince se shoduje se zbraní, z níž byla smrtící kulka vystřelena.

Živí se prodejem historických zbraní

Cizinec byl zadržen na ulici v centru Prahy, vyslechnut a následně obviněn z vraždy a nedovoleného ozbrojování. Střelných zbraní u něj policie našla pět, tři dlouhé a dvě krátké. Pouze jedna byla držena nelegálně.

Muž je v současné době v cele předběžného zadržení s návrhem na vzetí do vazby. Od svého obvinění odmítá vypovídat. Zadržený cizinec v Česku pobývá osm let, živí se prodejem historických zbraní po internetu. U nás neměl doposud problémy se zákonem, podle své první výpovědi měl být ale stíhán ve své vlasti. Podle Mareše jde ale o zatím nepotvrzenou informaci.

Vypátrat podezřelého se policistům podařilo prý díky „mravenčí práci“ se stopami zajištěnými na místě činu a spolupráci s kriminalistickým ústavem. Přestože motiv vraždy není zcela jasný, šlo podle Mareše nejspíš o mstu za chování oběti v baru. Roli zřejmě sehrál i alkohol.

Reklama

Výběr článků

Načítám