Hlavní obsah

Kaddáfí navrhl svůj odchod, uvedla Al-Džazíra

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí podle televize Al-Džazíra navrhl povstalcům uspořádat schůzi Všeobecného lidového kongresu, na níž by se jednalo o jeho odstoupení a zárukách, které by v takovém případě získal. Rebelové prý návrh odmítli,protože by se to fakticky rovnalo "čestnému" odchodu pro Kaddáfího a urážku pro jeho oběti.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí

Článek

Katarská televize o údajném návrhu neuvedla příliš podrobností. Sdělila jen, že ho Kaddáfí směřoval prozatímní vládě ve východolibyjském Benghází, které kontrolují povstalci.

Podle zdrojů z povstalecké prozatímní rady, na něž se Al-Džazíra odvolává, Kaddáfí v návrhu zahrnul požadavek na záruky o osobní bezpečnosti pro sebe a svou rodinu. Také žádal slib, že nebudou postaveni před soud.

Kaddáfí prý za povstalci s nabídkou na zasedání Všeobecného lidového kongresu poslal svého bývalého premiéra Džadalláha Azúze Talhího, upřesnila televize.

Všeobecný lidový kongres představuje nejvyšší zákonodárný i výkonný orgán v zemi a je libyjskou obdobou parlamentu. Dřívější dvoukomorový parlament byl rozpuštěn po převratu v roce 1969.

Libyjští vzbouřenci svádí boje Kaddáfího jednotkami a obávají se, že by mohli přesile podlehnout. Proto žádají Západ o preventivní taktické letecké údery na vládní síly. Řekl to v pondělí podle agentury Reuters mluvčí rebelů Mustafa Gheriani.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Severoatlantická aliance zvažuje vojenské možnosti v reakci na vývoj situace v Libyi. Několik hodin předtím generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že organizace neplánuje vojenskou intervenci vůči Libyi, musí se ale připravovat na všechny případy. Podmínečnou rezoluci o bezletové zóně nad Libyí začaly podle britského ministra zahraničí William Haguea připravovat Británie a některé další státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa jde kvůli Libyi výrazně nahoru

Ceny ropy atakují rekordní hodnoty za poslední dva a půl roku. Vystřelila je nahoru zpráva, že nepokoje v Libyi by mohly přerůst v občanskou válku. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám