Hlavní obsah

Obama požádal Saúdy, aby dodali libyjským rebelům zbraně

Novinky, rei

Vláda USA požádala svého největšího spojence na Blízkém východě Saúdskou Arábii, zda by nepomohl dodat povstalcům v libyjském Benghází americké zbraně. V pondělí to napsal blízkovýchodní korespondent britského listu The Independent Robert Fisk. Své zdroje nezmínil.

Foto: Profimedia.cz

Saúdský král Abdalláh s prezdintem USA Barackem Obamou

Článek

Washington se chce vyhnout přímé intervenci v případě, že se boj povstalců s režimem Muammara Kaddáfího povleče.

Fisk připomněl, že žádost Washingtonu je logickou součástí letité spolupráce se Saúdy, kteří v minulosti mimo jiné Američanům pomáhali vyzbrojovat afghánské povstalce proti Sovětům v Afghánistánu.

Washington Rijádu oznámil, že rebelové v Benghází potřebují hlavně protitankové střely a granáty. Američané poskytnou zbraně, za které ale Saúdové zaplatí. Ti podle Fiska ještě na žádost, jež měla zůstat utajená, Spojených států neodpověděli, ačkoliv král Abdalláh Kaddáfího osobně nesnáší. Kaddáfí se ho měl před více než rokem pokusit zabít. Podle reportéra by nicméně první dodávky na některou základnu v Libyi nebo přímo na letiště v Benghází mohly dorazit do 48 hodin.

Benghází je klíčové, protože zde opozice ustavila prozatímní vládu a zřídila soudní dvůr.

V případě, že povstalci proti Kaddáfího jednotkám přejdou do protiútoku, budou americká vláda a NATO pod menším tlakem na vyhlášení bezletové zóny nad Libyí, napsal Fisk. Představitelé americké armády upozornili, že by takové opatření znamenalo americké vzdušné údery.

Král zakázal demonstrace

Saúdská Arábie se sama snaží předejít podobnému osudu, jaký v uplynulých týdnech postihl dlouholeté režimy v Tunisku, Egyptu a Libyi. Poté, co král slíbil uvolnění 37 miliard dolarů na různé podpory občanům, zakázal Rijád v zemi demonstrace.

Poslední vývoj situace v Libyi
Kaddáfího vláda umožní OSN prozkoumat humanitární situaci v zemi. OSN dále požaduje ukončení útoků na civilisty a zrušení omezení pro média.
Povstalci hlásí, že odrazili útoky na Zavíju a Misúrátu.
Agentura AFP informovala o leteckých útocích na povstalci ovládané město Rás Lanúf na východě země. Město padlo. Stejně tak byli podle BBC rebelové vytlačeni z Džavádu.
OSN vyzvala ke sbírce 160 miliónů dolarů na řešení humanitární krize v Libyi.

Robert Fisk

Britský novinář a publicista Robert Fisk je blízkovýchodním zpravodajem více než 30 let. Za svou kariéru mohl také vést třikrát rozhovor s Usámou bin Ládinem. Napsal množství knih, mimo jiné o válce v Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám