Hlavní obsah

Kaddáfí dobyl zpět města v okolí Tripolisu a pokračuje na východ

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího do úterka dobyly zpět některá města v okolí metropole Tripolisu ve snaze vytvořit kolem jeho mocenského centra nárazníkové pásmo, informovala agentura AP. Ve středu se pak vůdcovy síly daly do pohybu východním směrem, doplnila Reuters. Pozemní síly podporuje ze vzduchu letectvo, které obnovilo bombardování.

Článek

Kaddáfí dobyl zpět nejméně dvě města a ohrožoval třetí, zatímco povstalci odrazili útoky v třech dalších – Misúrátě, Zintanu a Zavíji. Jedním z dobytých měst je horský Gharján, z něhož je výhled na Tripolis.

Ve středu provládní jednotky vyrazily na východ, přičemž dobyly město Briga. V nedalekém městě Adžedábíja očekávají, že se kolona stovky vozů vydá jeho směrem. Korespondent BBC dopoledne popsal, že ve městě panuje vzrušení. O chvíli později začaly nálety. Kaddáfího oddíly nakrátko ovládly i hlavní ropný vývozní terminál Marsá al-Briga, ale opozice ho získala zpět, uvedla ČTK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kaddáfí má stále podporu části LibyjcůVideo: Reuters

Zatímco Brigu údajně bránil jen malý počet povstalců, Adžedábíja je důležitá. Mimo jiné se v ní nacházejí velké muniční sklady, které v uplynulých dnech Kaddáfího letadla bombardovala opakovaně.

Americký deník The New York Times ve středu upozornil, že ačkoliv byla Kaddáfího autorita mohutně podlomena, má stále dostatečnou podporu kmenových vůdců a institucí včetně části armády a letectva na to, aby Tripolis udržel. Experti varují, že situace je nepřehledná a nelze geograficky stanovit dělící čáru mezi povstalci a Kaddáfího příznivci.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Povstalci v Zavíji

Agentury se nicméně shodují, že Kaddáfí už minulý týden ztratil kontrolu nad východní částí, ačkoliv to jeho syn popřel. Podle AP hrozí, že 15denní konflikt hrozí přerůst v občanskou válku.

V takovém případě hrozí USA i Británie vojenským zásahem, což by podpořila i Česká republika. Francie nebo Itálie se zatím k silovému řešení staví opatrněji.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Posádka Chinooku libyjského letectva vykládá na západě země materiál.

Počet obětí povstání není znám. Itálie minulý týden uváděla nejméně tisíc mrtvých. Podle lékařů ve východním městě Benghází, kde bouře začaly 15. února, bylo zabito nejméně 288 lidí a 1932 bylo zraněno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám