Hlavní obsah

Engel vyzval vzbouřené lékaře, aby zanechali protestů a vrátili se do práce

Aktualizováno

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel vyzval v pondělí doktory, aby co nejdříve ukončili protest a stáhli své výpovědi. Engel sám se na svou původní pozici nevrátí, jeho místo obsadil jiný lékař.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

Engel v pondělí uvedl, že si váží solidarity i nabídky pracovních míst, které o víkendu obdržel. V tuto chvíli ale prý nejde o něj, ale především o kolegy z jiných nemocnic. Nechce, aby nastalá situace byla zneužita ke zpochybnění legitimnosti memoranda, které ve čtvrtek podepsal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Výzva ke stažení výpovědí byla podmínkou vlády pro schválení daného memoranda.

"Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," uvedl ve výzvě ke 3800 lékařům, kteří v odborové protestní akci Děkujeme, odcházíme podali výpověď. Další tisícovka vypověděla nebo se chystala vypovědět dohody o přesčasech.

"Trest za protest je ubohý a přízemní"

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nechce Engela přijmout zpět, což vyvolalo nelibost mezi odborovými předáky, podle nichž ředitel nemocnice Marek Zeman (ODS) zneužil podané výpovědi a zbavil se tak nepohodlného odboráře, jehož za normálních okolností nelze podle zákona propustit. Podle odborů jednal Zeman na příkaz ODS, navíc je prý Englova pozice nadále volná.

V souvislosti s tím začali odboráři hovořit o setrvání v protestu, aby tak podpořili svého šéfa a donutili nemocnici vzít Engela zpět. Vláda jim však vzkázala, že nebudou-li výpovědi stahovány, neschválí memorandum, které slibuje lékařům zvýšit mzdy.

Ke svému případu Engel uvedl, že osobně vnímá snahu ředitele Vinohrad Zemana "potrestat" toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů, jako "ubohou a přízemní".

"Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti neutěšeným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně," napsal Engel.

"Šťastný se Šnajdrem bojují proti dohodě"

Ve skutečnosti je za těmito aktivitami snaha destabilizovat a rozvrátit systém českého zdravotnictví, uvedl. Za ní podle Engela stojí poslanci ODS Boris Šťastný, Marek Šnajdr a někteří další.

Nastalého chaosu nejspíš chtějí využít k privatizaci nebo zamaskování případů mafiánských praktik, korupce a tunelování v nemocnicích

"Cílem jejich konání je zabránit za každou cenu dohodě mezi lékaři a vládou, a destabilizovat tak systém. Vyjádřili to zřetelně a opakovaně. Nastalého chaosu pak nejspíš chtějí využít k živelné privatizaci nebo zamaskování nejkřiklavějších případů mafiánských praktik, korupce a tunelování v nemocnicích a umožnit jejich pokračování," napsal Engel.

Lékaře a lékařky vyzval, aby nedali šanci tomu, aby se jejich oprávněný protest stal záminkou k rozkradení českého zdravotnictví. "Nejsme to my, kdo skutečně ohrožuje resort a zájmy pacientů. Jsou to právě aktivity zmíněných pánů a různých finančních skupin, které zastupují proti zájmu nás všech. Musíme se ze všech sil snažit o to, aby to pochopili i naši spoluobčané," napsal Engel.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařské odbory přijaly dohodu s vládou

Předsedové regionálních organizací Lékařského odborového klubu (LOK) ve středu po několikahodinovém jednání přijali návrh memoranda, které má zabránit...

Výběr článků

Načítám