Hlavní obsah

Část peněz pro Promopro šla na účty v zahraničí, 135 miliónů do Rakouska

Právo, Novinky, Jiří Mach, Jakub Svoboda
Aktualizováno

Část peněz, které stát vyplatil společnosti Promopro, skončila na zahraničních účtech. Jedná se o 135 miliónů korun z celkově vyplacené sumy půl miliardy korun. Zjistil to finanční analytický útvar ministerstva financí, který zakázku zkoumal. Část peněz, není jasné, zda celá suma, je blokována na účtech v Rakousku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s šéfem Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milanem Cícerem

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek zbavil šéfa Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milana Cícera mlčenlivosti, aby seznámil veřejnost s podrobnostmi o práci jejich oddělení a vyšetřování transakcí kolem českého předsednictví EU.

Stát vyplatil firmě Promopro 525 miliónů korun a část této sumy, 134,7 miliónu korun, šla na účet do Rakouska v deseti platbách. Dispoziční práva ke všem rakouským účtům má obchodní partner šéfa Promopro Jaroslava Veselého Libor Veverka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milan Cícer

"Bylo to zcela standardní šetření nestandardní zlodějiny," komentoval šetření útvaru Kalousek. Připomněl spolupráci s ministerstvy financí Velké Británie a Rakouska, díky níž se podařilo peníze zablokovat a dostanou se zpět do ČR.

Tisková konference byla podle Kalouska také reakcí na středeční brífink Veselého, v němž šéf Promopra celou zakázku včetně finančních plnění obhajoval, dále i na různá mediální vyjádření některých politiků, že Finanční analytický útvar dělá diskreditační kampaň, a v neposlední řadě „na snahy převyprávět celou kauzu jako spor politiků či politických stran“. [celá zpráva]

Cícer připomněl, že jeho útvar obdržel od Komerční banky 26. října loňského rok oznámení o podezřelých transakcích a změnách finančních toků spojených s firmou Promopro, která zajišťovala tlumočnické služby českému předsednictví EU.

Jak putovala půlmiliarda

V průběhu roku 2009 bylo odesláno z vládního účtu 525 miliónů korun na účet firmy Promopro, kterou vlastní Jaroslav Veselý. Z této částky pak mělo odcestovat 45 miliónů korun na účet rodiny Veselých, což majitel firmy ve středu vyvracel. [celá zpráva]

Dalších 387 miliónů bylo posláno na účet subdodavatelské společnosti NWDC. Odsud pak 134,7 miliónů korun bylo převedeno na účet britské firmy Deecide Solutions v rakouské bance. Cícer uvedl, že firma byla od svého založení v roce 2007 několikrát přejmenována. Nyní se zaměřuje na poradenství a reklamní služby. Jejím šéfem je občan společenství Dominika v Karibiku.

Ve spolupráci s kolegy ve Velké Británii a Rakousku zjistil FAÚ, že účty, kam byly peníze převedeny, jsou k dispozici jediné osobě, a to Liboru Veverkovi. Ten je podle Cícera nepochybně propojen s Veselým, je prý prokazatelné, že oba muži spolu již spolupracovali.

Otázkou zůstává, za co zaplatil stát 240 miliónů, z nichž:
134 732 552 korun šlo na účty Deeside Service Solutions
44 756 000 korun na konta Jaroslava a Mileny Veselých
61 100 000 korun činí zisk Promopro

"Byly prověřeny stovky finančních operací ve vztahu ke stovkám subjektů,“ uzavřel svůj výklad Cícer. Podle něj jsou nyní peníze zajištěny a měly by být vráceny do ČR.

Kalousek pochválil práci útvaru: "Patří jim dík, ale i ochrana. Oni se nesmí nechat zastrašit, ani když zjistí, že ta chapadla vedou i do vysokých míst až k místopředsedovi vlády."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám