Hlavní obsah

Kalousek označil ČSTV za skanzen národní fronty

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nešetřil kritikou na adresu Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) coby majoritního akcionáře loterijní společnosti Sazka. Vytkl mu špatné hospodaření, v důsledku čehož sport nedostává od Sazky zhruba miliardu korun ročně na svůj provoz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Vedení ČSTV jde pouze o udržení struktury placených funkcionářů, kteří jsou posledním skanzenem národní fronty. Tam se od roku 1989 v zásadě nic nezměnilo, protože na to měli peníze od Sazky," uvedl Kalousek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Akcionáři Sazky se podle něj ke svěřenému majetku chovali tak, že z miliardy, kterou měli dostat od Sazky, nemají ani korunu. "Pro stát je to nepříjemná situace, protože nemůže rezignovat na podporu sportu. Od daňového poplatníka nemůžeme chtít, aby kompenzoval neschopnost vedení ČSTV," dodal ministr s tím, že stát se proto bude snažit ČSTV obejít.

Na podporu sportu má jít podle něj ročně asi 1,9 miliardy z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, asi miliardu by měl sport dostávat jako výnos ze Sazky a z dalších vlastních zdrojů, a zhruba 270 miliónů tvoří systémová podpora z ministerstva financí.

Sazka se však kvůli stavbě multifunkční haly O2 arena, původně Sazka arena, v pražských Vysočanech dostala do finančních potíží a nyní se ocitla v insolvenčním řízení. Sportovní svazy si stěžují, že jim peníze od ní chybí.

Reklama

Související články

Insolvence Sazky je nesmysl, tvrdí Hušák

Akciová společnost Sazka není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu na zahájení insolvenčního řízení se bude bránit všemi právními...

Výběr článků

Načítám