Hlavní obsah

Pecina s Bublanem zasednou v komisi, která vybere policejního prezidenta

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ČSSD a bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina budou zasedat v komisi, která bude vybírat příštího policejního prezidenta. Oba si v úterý převzali jmenování. ČSSD přitom doposud svou účast v komisi odmítala. Svou účast nyní podmínila tím, že premiér Petr Nečas nebude závěry komise blokovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Článek

Oba sociální demokraté  si zároveň od Johna odnesli ujištění, že nový šéf policie se bude nejdříve vybírat ze dvou kandidátů, kteří přímo požádali o převedení na tento post, tedy mezi náměstkem policejního prezidenta Ivanem Bílkem a současným náměstkem Johna na vnitru Viktorem Čechem.

„Teprve v momentě, kdybychom nevybrali nikoho z těchto dvou kandidátů, tak přijdou na řadu uchazeči, kteří se přihlásili do výběrového řízení,“ řekl po jednání novinářům Pecina s tím, že právě takový postup plně odpovídá zákonu.

ČSSD až dosud účast v komisi odmítala. John zopakoval, že bude doporučení komise plně respektovat. „My teď čekáme, jak se zachová premiér. Potřebujeme garance, že vybraný kandidát bude skutečně jmenován a nikoliv zlikvidován,“ řekl k tomu Pecina s odkazem na předchozí kritiku ze strany Nečase.

Nečas označil komisi za kočkopsa

O vytvoření expertní komise, v níž budou i zástupci opozice, rozhodl ministr vnitra Radek John (VV). Ten se kvůli tomu dostal do sporu s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který komisi označil za kočkopsa. [celá zpráva]

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka následně uvedl, že v tom případě je účast zástupců  jeho strany v komisi bezpředmětná. [celá zpráva]

Podle dřívější dohody Nečase a Johna má policejního prezidenta schválit předseda vlády. V úterý budou o komisi oba politici jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám