Hlavní obsah

Rumunské čarodějnice proklely vládu

Bukurešť

Rumunské čarodějnice ve čtvrtek proklely rumunskou vládu a prezidenta, protože nesouhlasí s tím, že by měly podle nového nařízení poprvé ze své činnosti platit daně. Před budovu vlády a prezidentský palác pohodily čarovnou směs z kočičích exkrementů a mrtvých psů.

Článek

Novelizovaný zákoník práce, který vstoupil v platnost v Rumunsku od nového roku, začal totiž oficiálně uznávat jako profesi například věštění a astrologii. Tyto profese se dostaly na seznam vedle už uznávaného balzamování těla, osobního sluhy či komorníka a soukromého instruktora v autoškole.

V Rumunsku, zemi středověkého vládce, který inspiroval pověsti o Draculovi, se pověrám příliš nevysmívají.

Například o prezidentu Traianu Baseskovi a jeho poradcích je známo, že v některé dny nosí šarlatovou barvu, která je má chránit před zlem. Nachově červená nebo fialová barva je symbolem síly, respektu či bohatství a nosí ji císařové či kardinálové.

Tato barva údajně sehrála svoji roli i při prezidentských volbách v roce 2009. Mircea Geoana, který tehdy v boji o prezidentské křeslo podlehl Traianu Baseskovi, si v rozhodující předvolební diskusi vedl špatně a jeho tábor to vysvětloval tím, že na něj poradci jeho oponenta vysílali negativní energii. Měli prý na sobě nachově červenou barvu, aby zvýšili svoje šance na vítězství.

Rumunské čarodějnice se ve čtvrtek sešly také na jihu země u břehů Dunaje, do nějž vhodily otrávené rostliny mandragory a proklely vedení země.

"Je to bláznivý zákon. Co tady chtějí zdaňovat, vždyť my nemáme téměř žádné příjmy," řekla čarodějnice Alicia. "Poslanci se nedívají na sebe, na to, kolik sami vydělávají, na svoje triky a podvody. Kradou a nás potom žádají, abychom proklely jejich nepřátele," řekla agentuře AP.

Zákon prošel až napodruhé

Cílem novelizovaného zákona je zabránit rozšířenému úniku daní v zemi, která je v hospodářské recesi. Parlament se novelou zabýval celé měsíce, čarodějnice vůči ní protestovaly a pro média se stala terčem posměchu. Loni v září zákon parlamentem neprošel, neboť podle tisku se poslanci zřejmě zalekli toho, že budou prokleti.

Někteří ale soudí, že bude těžké uplatňování zákona vymáhat, protože čarodějnicím a astrologům se obvykle platí v hotovosti a relativně malé sumy, 20 až 30 lei (asi 130 až 190 korun) za konzultaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám