Hlavní obsah

ČSSD vycouvala z komise, aby mohla napadat policii, míní John

Právo, Novinky, jov, alt, luk
Aktualizováno

Zástupci sociální demokracie nebudou v komisi, kterou ministr vnitra Radek John stanovil pro výběr policejního prezidenta. Vzhledem k tomu, že premiér Petr Nečas komisi kritizoval a označil ji za "kočkopsa", považuje úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka komisi za bezpředmětnou. Podle Johna se tak ČSSD vzdala konstruktivní spolupráce, nicméně s Nečasem hodlá jeho představy o komisi ještě probrat.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministr vnitra Radek John během čtvrtečního brífinku

Článek

Za ČSSD měli být v komisi bývalí ministři vnitra Martin Pecina a František Bublan.

John ve čtvrtek na tiskové konferenci odmítl, aby výběr policejního prezidenta určovaly stranické sekretariáty za zavřenými dveřmi. Nečasovo vystoupení označil šéf VV za "ne zcela státotvorné", nicméně v otevřeném dopise jej hodlá vyzvat, aby ho seznámil s vlastní představou obsazení komise.

"Pokud mu za ODS nevyhovuje náměstek Salivar, ať navrhne někoho jiného," uvedl John s tím, že TOP 09 nenominovala straníka, ale bezpečnostního experta Mazla, Pecina pak zastupuje stálou komisi pro kontrolu činnosti BIS a Bublan sněmovní bezpečnostní výbor.

Prohlášení Sobotky považuji za účelové, aby opozice mohla v budoucnu napadat fungování policie a policejního prezidenta
Radek John

"Prohlášení Sobotky považuji za účelové, aby opozice mohla v budoucnu napadat fungování policie a policejního prezidenta," prohlásil dále John.

Nečas: Policejní prezident by neměl budit napětí

Nečasův postoj je klíčový, protože ČSSD odstoupila z komise s tím, že Nečasovy výroky navozují dojem, že se stanoviskem komise nebude řídit.

Nečas novinářům ve čtvrtek řekl: „My jsme přesvědčeni, že řešení, které by mělo být nalezeno, by mělo být řešení nekonfliktní, řešení, které nepovede ke zvýšení napětí na české politické scéně. Bohužel kroky, které jsou dělány, jdou přesně opačným směrem. Mnohé nasvědčuje tomu, a nejsme asi sami, kdo si to myslí, že celý výběr má možná sloužit pouze jako jakási pasáž pro výběr již dopředu určené osoby. A u toho bychom opravdu neradi asistovali.“

Podle Nečase je potřeba mít skutečně otevřené a férové výběrové řízení a na jeho základě by mělo být jasně ukázáno, že nešlo o člověka blízkého některé ze stran. „Měl by být jmenován prezident, který nebude budit napětí,“ uvedl Nečas. Pokud jde o komisi, která by měla policejního prezidenta vybírat, Nečas uvedl: "Jsem přesvědčen, že skutečně komise, tak jak je sestavena, je kočkopes a nemůže přinést nic pozitivního“.

Sobotka ještě účast v komisi zváží

Bublan ve čtvrtek v České televizi řekl, že ministr vnitra výběr nového policejního prezidenta nepřiměřeně zpolitizoval. "Pokud je tam podezření, že výběr bude politicky ovlivněný, tak toho se účastnit nemusím," řekl Bublan.

Sobotka chce počkat, až se koalice na komisi dohodne a pak teprve účast zástupců své strany zváží. Podle něj by měli plnit především kontrolní funkci.

Ukazuje se, že vznik komise nebyl dohodnut v rámci koalice a činnost a výsledky komise by se staly předmětem dalších dehonestujících koaličních sporů a tahanic
Bohuslav Sobotka

"Ukazuje se, že vznik komise nebyl dohodnut v rámci koalice a činnost a výsledky komise by se staly předmětem dalších dehonestujících koaličních sporů a tahanic," uvedl Sobotka.

Nečas ve středu večer v ČT uvedl, že komise je "kočkopes". Neměli by v ní sedět lidé, kteří budou budoucímu policejnímu prezidentu podřízeni. [celá zpráva]

Nečas: Kočkopsa policie nepotřebuje

"To poslední, co policie potřebuje, je kočkopes," prohlásil Nečas. Skutečnost, že John do komise navrhl bývalé ministry vnitra za ČSSD Bublana a Pecinu, komentoval slovy, že když už tam mají být politici z jiných stran, tak to měli být zástupci ze všech politických stran.

Nečas k odchodu ČSSD z komise, která má policejního prezidenta vybírat, pak ve čtvrtek poznamenal: „Já bych řekl, že to paradoxně toho kočkopsa potvrdilo. Protože nejsme zřejmě sami, kdo má obavy z toho, že jsou dopředu nastaveny výhybky ke konkrétnímu kandidátovi, kterého si někdo vybral. Teď se pouze dělá stafáž tzv. výběrového řízení, kdy už je v podstatě dopředu rozhodnuto o tom, kdo to má být, a u toho bychom -  já i ODS - skutečně účinkovali velmi neradi.“

O nejvyšší funkci u policie se už oficiálně přihlásili dva kandidáti - současný náměstek šéfa policie Ivan Bílek a také Johnův náměstek na vnitru Viktor Čech. Další kandidáti se mohou do výběrového řízení přihlásit nejpozději do 10. ledna, vítěze by John chtěl podle vlastních slov představit už v polovině ledna.

V komisi pro výběr policejního prezidenta jsou psychologové i právníci. ODS reprezentuje současný Johnův náměstek Jaroslav Salivar a TOP 09 někdejší šéf bezpečnostního odboru vnitra a posléze bezpečností šéf na ministerstvu obrany Michal Mazel.

Kromě nich bude kandidáty posuzovat také šéf policejních odborů Milan Štěpánek, Johnův ekonomický náměstek Jiří Franc, šéf policejních bodyguardů František Snopek nebo policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Členové výběrové komise, jak je navrhl Radek John
Psycholožka Ivana Moravcová - předsedkyně komise
Bezpečnostní expert Michal Mazel
Exministr vnitra František Bublan
Exministr vnitra Martin Pecina
Náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar
Náměstek ministra vnitra Jiří Franc
Předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek
Psycholožka Ludmila Čírtková
Ředitel Ochranné složky policie František Snopek
Vedoucí Oddělení strategického plánování policejního prezidia Pavel Osvald

Reklama

Výběr článků

Načítám