Hlavní obsah

Gigantické záplavy v Austrálii si vyžádaly další dvě oběti, hrozí i hadi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Na tři vzrostl počet obětí rozsáhlých záplav na severovýchodě Austrálie ve státě Queensland, uvedla v pondělí BBC. Zásobování 77tisícového města Rockhampton, které voda odřízla, když zalila příjezdové cesty, zajišťuje armáda pomocí vojenských vrtulníků. Město je částečně pod vodou. Obyvatele navíc ohrožují hadi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Gigantické záplavy v Austrálii si vyžádaly další obětiVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí přibyly další dvě oběti. Tou poslední je žena, jedoucí v autě u Aramaku, které voda smetla. Druhý člověk v autě přežil. Už předtím bylo vytaženo tělo 38letého rybáře, který přepadl v sobotu přes palubu hliníkového člunu na rozbouřené řece Boyne u Tannum Sands.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Evakuace obyvatel Rockhamptonu

Aktuálně si záplavy, které zasáhly oblast větší než Německo a Francie dohromady, vyžádaly tři lidské životy. Mimořádně deštivé léto si ale od 30. listopadu v Queenslandu vyžádalo už deset obětí.

Už v neděli bylo nalezeno tělo 41leté ženy, která zahynula v autě, jež smetla povodeň. [celá zpráva]

Ta se stala první oficiálně evidovanou obětí povodní. Za vůbec první oběť současných povodní ale podle listu Sydney Morning Herald lze považovat padesátiletého muže, kterého 28. listopadu smetla voda z lávky pro pěší.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Záchranář na zaplavené dálnici z Rockhamptonu

Policie varuje, že navzdory nebezpečí se stále objevují lidé, kteří do rozbouřených potoků skáčou. O Vánocích bylo nutné zachraňovat teenagery, kteří se vydali do zaplavené oblasti na gumových člunech

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Had plave přes zaplavenou dálnici

Povodeň už postihla 200 000 lidí. [celá zpráva]

Premiérka státu Queensland Anna Blighová uvedla, že s katastrofou se budou potýkat ještě měsíc a vysvětlila proč: „Je to dáno měřítkem a rozsahem této katastrofy a plyne to z předpovědi., že voda někde může zůstat stát týdny.“

Rockhampton je odříznutý

Město Rockhampton je zcela izolováno, ranvej místního letiště je pod vodou, takže nemůže sloužit komerčním letům, zaplaveny jsou silnice i dráha.

Foto: Reuters

Zaplavená letištní dráha v Rockhamptonu

„Dnes budeme zásobovat Rockhamton vojenskými letadly, která přepraví dodávky do Mackaye, a odtud se dovezou po silnici do Rockhamptonu,“ řekl zástupce policejního komisaře Ian Steward a dodal: „Budeme v tom pokračovat, dokud budou silnice odříznuté.“ Čeká se, že v pondělí vystoupá voda ve městě na devět metrů a kulminovat bude ve středu na 9,4 metru.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Had plave přes zaplavenou dálnici.

Město je podle starosty zasaženo povodní na 40 procentech rozlohy. Starosta také upozornil na nebezpečí od hadů. „Hadi plavou lidem mezi nohama, když si hledají cestu. Vím o muži, který ráno zabil čtyři hady, z nichž jeden byl tajpan, jehož smrtelný jed snadno zabíjí.“

Tajpan patří k nejjedovatějším hadům světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám