Hlavní obsah

ČR má po dvou letech velvyslance USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do Prahy po zhruba dvouletém čekání přijede nový velvyslanec Spojených států. Americký prezident Barack Obama ve středu využil své pravomoci a bez souhlasu Senátu přímo jmenoval velvyslancem v České republice Normana Eisena. Místo bylo po odjezdu republikána Richarda Grabera uprázdněné od loňského 20. ledna.

Foto: Profimedia.cz

Norman Eisen

Článek

Obama tak využil situace, kdy Kongres v původním složení končí a nový zasedne na začátku ledna, napsala agentura AP. Platnost takového jmenování je ale omezená, v tomto případě pravděpodobně na jeden rok. Senát ale samozřejmě během této lhůty může kandidáta schválit a jeho působení ve funkci prodloužit.

Eisen se na místo dlouho připravoval, a do Prahy by mohl přijet v dohledné době.

Norman Eisen
Dosavadní Obamův poradce pro etiku má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.
Předtím, než začal pracovat v Bílém domě, byl Eisen 17 let partnerem ve washingtonské právní firmě Zuckerman Spaeder. Je také spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády. Eisen s vyznamenáním vystudoval dvě americké prestižní školy, a to Brownovu univerzitu a Harvardovu univerzitu, kde se seznámil s Obamou.
Původně se mělo za to, že poté, co ho nominoval Obama, senátoři Eisena hladce schválí. Jeho kandidatura se ale v Senátu zadrhla kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky prezidenta. Šlo o generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama jej odvolal v červnu 2009.

Místo velvyslance v Praze je volné od loňského 20. ledna, dosud nejdéle. Republikán Richard Graber odjel poté, co se ve Spojených státech vyměnila administrativa. Nyní je nejvýše postaveným diplomatem na americké ambasádě v Praze chargé d'affaires Joe Pennington.

Obama ve středu kromě Eisena způsobem, kdy obešel Senát, jmenoval i americké velvyslance v Ázerbájdžánu, Turecku a Sýrii. Senát jejich nominace nestihl projednat do konce funkčního období současného Kongresu, a proto je prezidentovi vrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám