Hlavní obsah

Po pokusu o sebevražedný atentát ve Stockholmu jeden mrtvý

Stockholm

Při dvou sobotních explozích v centru švédského Stockholmu jeden člověk zemřel a další dva byli zraněni. Podle švédských médií byly výbuchy pokusem o sebevražedný atentát. Tvrdí to švédská veřejnoprávní televize SVT.

Článek

Podle SVT je jedinou obětí právě domnělý strůjce atentátu. Jak podotkla agentura AFP, švédská policie ani zpravodajské služby tyto informace zatím nepotvrdily. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt ve zprávě na sociální síti Twitter uvedl, že Švédsko se v sobotu při pokusu o teroristický útok vyhnulo katastrofě.

Centrem Stockholmu v sobotu otřásly celkem dva výbuchy. V obchodní čtvrti v centru Stockholmu vybuchlo auto, v němž bylo několik plynových bomb. Podle policie však nebylo bezprostředně jasné, zda právě ony způsobily explozi.

Po chvíli další výbuch

Krátce po prvním výbuchu se ve stejné ulici asi o 300 metrů dál ozvala druhá exploze. Policisté na místě výbuchu našli těžce zraněného muže, který svým zraněním podlehl. Podle švédského deníku Aftonbladet měl mrtvý v batohu šest trubic s výbušinami, z nichž jedna explodovala.

Podle policejního mluvčího Kjella Lindgrena se první výbuch ozval asi v 17:00, druhý zhruba o deset minut později. Není prý zatím jasné, zda spolu obě exploze souvisí. "Velmi vážný pokus o teroristický útok ve velmi rušné části centra Stockholmu. Nezdařený - ale mohl být doopravdy katastrofický," napsal podle AFP ministr Bildt na Twitteru.

E-mail deset minut před výbuchy

Agentura TT dostala deset minut před výbuchy e-mail, který naznačuje, že by exploze mohli mít na svědomí islámští teroristé. Zpráva obsahovala zvukové nahrávky ve švédštině a v arabštině, jež odkazovaly na švédské angažmá v Afghánistánu a na karikaturistu Larse Vilkse, který dříve nakreslil karikatury muslimského proroka Mohameda.

"Naše činy budou mluvit za sebe. Dokud neskončíte s válkou proti islámu a s ponižováním proroka a se svou hloupou podporou tomu praseti Vilksovi," řekl podle TT hlas na nahrávce.

Za likvidaci muže velká odměna

Vilks v roce 2007 podráždil mnohé muslimy karikaturou Mohameda s psím tělem. Stal se kvůli tomu terčem výhružek, žháři se dokonce pokusili vypálit jeho dům. Teroristická síť Al-Káida kvůli karikatuře vypsala na likvidaci Švéda odměnu 100.000 dolarů (1,9 miliónu korun).

Televiznímu vysílání Reuters Vilks v souvislosti se sobotním incidentem sdělil, že šlo o čin, který měl zastrašit obyvatele Švédska a nikoli jeho. Podle švédských médií bylo místo explozí plné dýmu a výbuchy mezi lidmi nakupujícími vánoční dárky způsobily paniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám