Hlavní obsah

Pražský magistrát čeká volba primátora, nespokojení voliči demonstrují

– Praha • Aktualizováno

Úterní volbu pražského primátora od začátku jednání narušují demonstranti, kteří v sále protestují proti vzniku koalice ODS a ČSSD. Pokojný protest před budovou magistrátu se po začátku jednání přesunul do jednacího sálu, kde muselo být jednání opakovaně pro hluk v sále přerušeno. Primátorem by se podle dohod měl stát lídr ODS Bohuslav Svoboda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ochozy jednacího sálu zaplnili demonstranti

Článek

Svoboda se po 10. hodině pokusil zahájit jednání, ale kvůli skandujícím demonstrantům jej musel přerušit. Po uplynutí stanovené lhůty jednání přerušil znovu, neboť situace v sále se neuklidnila. Svoboda proto svolal jednání klubů. Zároveň uvedl, že nehodlá nechat protestující ze sálu vyvést.

Kvůli demonstraci platí při jednání zastupitelstva  zvýšená bezpečnostní opatření. O pořádek se vedle strážníků starají i policisté. [celá zpráva]

Jiří Dienstbier mladší, který vedl kandidátku ČSSD a je odpůrcem této koalice, v ČT uvedl, že ze strany svých kolegů žádnou sebereflexi neočekává. Demonstrantům vyjádřil pochopení.

Po deváté hodině se na Mariánském náměstí sešlo zhruba 300 lidí. Část se jich následně přesunula do budovy.

Demonstranti měli transparenty s nápisy "Nechceme prasárnu" a "Kmotři ČSSODS strýček Jedlička - Svoboda". Někteří lidé přinesli na náměstí před radnici také vajíčka, která ostatním rozdávali.

Proti dohodnuté koalici se konala již demonstrace při výročí 17. listopadu. Na Václavské náměstí přišlo více než tisíc lidí. [celá zpráva]

Tůma do rady města nechce

ODS bude mít v jedenáctičlenné radě města pět míst, stejně jako ČSSD. Jedno místo koalice nabídla vítězné TOP 09, ta to ale odmítla. Otázkou zůstává, kdo povede kontrolní výbor. Obě strany nabídly tento post přímo lídrovi pražské TOP 09 Zdeňku Tůmovi. Ten to odmítl, strana by na postu ráda viděla Tomáše Hudečka. Post tak zřejmě připadne KSČM.

Jednotlivé radní a primátora budou zastupitelé volit veřejně. K návrhu se budou vyjadřovat postupně, a to v abecedním pořadí od zastupitele, kterého vylosuje předsedající schůze. Každý se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu". Když se bude chtít zdržet hlasování, řekne "zdržuji se". Předsedající každou odpověď zopakuje. Jiný projev zastupitele se považuje za zdržení se hlasování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám