Hlavní obsah

Místopředseda ODS Blažek v Lesích ČR skončil, kvůli Nečasovi to prý není

Ve vedení ODS došlo kvůli velkým koalicím na komunální úrovni k první šarvátce, šéf strany Petr Nečas si podle některých zdrojů upevňuje autoritu. Nečas sdělil minulý týden tisku, že nechal svého místopředsedu Pavla Blažka odvolat z dozorčí rady Lesů ČR a zdůvodnil to tím, že ztratil jeho důvěru. Blažek ale v pondělí prohlásil, že Nečas mu nic neřekl a že na post v dozorčí radě rezignoval sám.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

"Z Lesů ČR jsem rezignoval, nikdo mě neodvolal. O nedůvěře vím zatím jen z novin, což samo o sobě svědčí o kvalitě komunikace předsedy se členy ODS," prohlásil Blažek.

O tom, že se zasadil za odvolání Blažka ze státního podniku, se Nečas svěřil Hospodářským novinám. Odmítl, ale podrobněji komentovat, v čem ztráta důvěry spočívala. Podle listu to souvisí s tím, že Blažek coby šéf brněnské ODS uzavřel v moravské metropoli za podivných okolností velkou koalici s ČSSD, proti čemuž předseda ODS brojil.

Ukázat uvnitř strany sílu

Nejmenovaný zdroj z vedení ODS interpretoval okolnosti Blažkova odchodů z Lesů ČR tak, že Blažek na svou funkci v dozorčí radě rezignoval pod tlakem Nečase.

Podle některých občanských demokratů za Blažkovým odchodem z dozorčí rady stojí Nečasova snaha ukázat uvnitř strany sílu poté, co proti jeho vůli vznikly koalice ODS a ČSSD v největších městech, mimo jiné v Praze a Brně.

Brněnští občanští demokraté přitom odmítli nabídky jiných stran, v jejichž rámci by měli i primátora, ale nakonec upřednostnili soc. dem. a přenechali jí i dokonce nejvyšší post.

Spojení ODS a ČSSD v Brně kritizoval nejen Nečas, ale také místopředseda ODS Alexandr Vondra. Podle informací Práva má podobný názor i první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Další místopředsedové Pavel Drobil i Jiří Pospíšil se ale ke sporu o koalice s ČSSD staví zdrženlivěji. Stejné spojenectví totiž vzniklo i v Ostravě a v Plzni, tedy v regionech, které Drobil a Pospíšil zastupují.

Blažek i Drobil byli Topolánkovi favorité

Konflikt mezi Nečasem a Blažkem i debata o městských koalicích s ČSSD se zřejmě stanou tématem pondělního odpoledního jednání výkonné rady ODS.

Blažek se dostal do vedení ODS na volebním kongresu v létě v rámci celkové obměny předsednictva ODS. Nečas sám požádal kongres, aby dal Blažkovi podporu. Poprvé se o málo známém šéfovi brněnské ODS zmínil Nečasův předchůdce Mirek Topolánek, který o něm mluvil jako o svém možném nástupci. Stejně tak vynesl do povědomí veřejnosti jména nynějšího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

K ostravské i brněnské organizaci měl Topolánek blízko. První baly jeho domovskou, se druhou spolupracoval při kampani před sněmovními volbami, těch se ale nakonec nezúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám