Hlavní obsah

Novým předsedou Senátu bude sociální demokrat Milan Štěch

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Novým předsedou Senátu bude sociální demokrat Milan Štěch. Jeho strana, která má v horní komoře většinu, obsadí i většinu postů šéfů výborů. Dohodli se na tom v pátek zástupci senátorských klubů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Budoucí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Štěch v čele horní komory nahradí dosavadního předsedu Přemysla Sobotku (ODS).

Štěch stál v letech 2002-2010 v čele Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). V horní komoře zasedá od roku 1996. Od roku 2008 zastával funkci místopředsedy Senátu. Funkce předsedy Senátu je z hlediska Ústavy druhou nejvyšší pozicí ve státě.

Předseda Senátu je po prezidentovi druhým nejvyšším ústavním činitelem, přebírá například pravomoci hlavy státu, "uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna," praví čl. 66 Ústavy.

ČSSD ovládne většinu výborů

ČSSD povede šest z devíti výborů. ODS bude mít zástupce v čele tří výborů a získá také posty dvou místopředsedů, kterými by měli být dosavadní šéf horní komory Přemysl Sobotka a nově Alena Palečková.

Dalším místopředsedou bude za lidovce Petr Pithart. Za ČSSD budou místopředsednickou funkci zastávat Alena Gajdůšková a místopředseda strany Zdeněk Škromach, který do Senátu zamíří ze Sněmovny.

Reklama

Související články

ČSSD ovládla Senát

Sociální demokraté budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Podle ČSÚ...

ČSSD navrhuje na předsedu Senátu Milana Štěcha

Přemysla Sobotku (ODS) vystřídá s největší pravděpodobností v čele Senátu současný místopředseda této parlamentní komory a bývalý odborový předák Milan Štěch...

Výběr článků

Načítám